Amper 1 op 10 restaurants en cafés aan kust toegankelijk voor mensen met beperking

Redactie KW

Nog geen 10 procent van de restaurants en cafés aan de kust zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Slechts 115 van de 1.323 onderzochte bedrijven doorstonden de test op drie eenvoudige criteria. Opvallend is het verschil tussen de kustgemeenten onderling. Dat blijkt uit een steekproef van het West-Vlaams Bureau voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid Westkans.

Westkans onderzocht 1.323 restaurants en cafés op de aanwezigheid van aangepast sanitair, het aantal treden aan de ingang en de breedte van de toegangsdeur. Slechts 115 zaken doorstonden de test en werden aan een grondiger onderzoek onderwerpen.

Beleid

“We stellen vast dat het beleid een belangrijke invloed heeft op het resultaat per gemeente”, zegt voorzitter Dirk De fauw van Westkans. “Blankenberge (22 %) en Brugge (21%) scoren heel hoog. Dat zijn twee gemeenten die al lang een aangepaste bouwverordening hebben. Nieuwe zaken zijn daardoor toegankelijker. In Nieuwpoort (12 %) is het effect van de stedelijke subsidie ook zichtbaar. De Haan en Oostende scoren het slechtst.”

Werk aan de winkel

“Dit was een eerste initiatief om de toegankelijkheid van de horeca aan de kust in kaart te brengen”, zegt Cindy Verbrugge van het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois. “We zijn ons ervan bewust dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarom werken we verder aan een kwaliteitslabel voor alle zaken aan de kust.”

Gedetailleerde info vindt u hier.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier