Amfibieboot feestelijk gedoopt op strand van Sint-Idesbald

Redactie KW

Op het strand van Sint-Idesbald is de Normandie feestelijk gedoopt vrijdagavond. De boot veranderde sinds kort van eigenaar en daarvoor werd een feestje gepland.

De nieuwe eigenaars trakteerden de talrijk opgekomen genodigden op ‘bubbels’en lekkernijen. Priester Pol Dehullu van Koksijde leidde de korte inzegeningsplechtigheid en burgemeester Marc Vanden Bussche deed de historiek van dit stukje toeristisch kusterfgoed uit de doeken.

Dagelijks op zee

De boot zal bij goed weer iedere dag, tijdens de maanden juli en augustus, afvaren op de stranden tussen De Panne en Nieuwpoort. Voor 5 euro kan men van een eind op zee de kustlijn bewonderen.

Gebouwd in 1942

Het vaartuig werd gebouwd in 1942, en kon tot 25 soldaten met hun uitrusting vervoeren. De geallieerden zetten op ‘D-Day’ meer dan 2000 dergelijke amfibievoertuigen in. Ze maakten deel uit van de strategische verrassingsaanval op de kusten van Norrmandie.

Eigenaars

De nieuwe eigenaars, de familie Vandewalle-Wemaere, zijn ook eigenaars van het fietsenverhuurbedrijf “Rodeo” op de dijk te Sint-Idesbald.

(JT/foto’s JT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier