Amerikaanse ribkwal verovert Noordzee

Redactie KW

De wetenschappers van het ILVO, het instituut voor visserijonderzoek in Oostende, maken zich zorgen over een nieuwe kwallensoort die voor onze kust opduikt. Het gaat om de Amerikaanse ribkwal. Deze kwal kwam tot voor enkele jaren bij ons niet voor. Maar nu wordt ze massaal in de Noordzee waargenomen. Het ILVO neemt deel aan een Europese studie over het probleem van de Amerikaanse ribkwal.

“Enerzijds kan dat zijn effect hebben op de visserij,” zegt marienebioloog Lies Van Steenbrugge. “De kwallen eten niet alleen het voedsel van de vissen maar ook de vislarven. Een tweede probleem is dat bij hoge aantallen de koelwaterinstallaties van centrales verstoppen. De hoge aantallen die aanspoelen zijn slecht voor het kusttoerisme.”

Ribkwallen zijn niet schadelijk voor de mens. De kwallen worden zo’n 15 cm groot en hebben hier geen natuurlijke vijand. Het probleem dook in Europa voor het eerst op in de Zwarte Zee waar het visbestand fel slonk. Het ILVO zoekt een oplossing voor het probleem in de Noordzee.

“Door het ballastwater is ook de vijand meegekomen naar de Zwarte Zee en heeft het probleem zich in evenwicht gehouden. Om nu te beslissen om nu een andere soort bij ons te introduceren is zeer gevaarlijk en dat moet op voorhand grondig bestudeerd worden.”

De invasie van de ribkwal is ook een gevolg van de opwarming van de Noordzee. Het ILVO doet al 30 jaar onderzoek naar het mariene milieu in de Noordzee en daaruit blijkt een spectaculaire stijging van nieuwe soorten en aantallen kwallen.

(bv/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier