Amerikaans mosterdimperium heeft Stadense roots

Redactie KW

België verlaten om in het verre Amerika je dromen te verwezenlijken, de dag van vandaag is dat niet meer zo moeilijk. Maar bij het begin van de 20ste eeuw was dat niet zo vanzelfsprekend. Toch slaagde Stadenaar Henri Sabbe er in om in Amerika een imperium uit te bouwen. Dankzij deze verwezenlijking werd hij dan ook opgenomen in de Roetskalender.

De mensen achter de bijdrage voor de Roetskalender zijn Etienne Schacht, gepensioneerd hoogleraar aan de universiteit in Gent en Christiane Lyphout, gepensioneerd leerkracht wiskunde. “Henri Sabbe is mijn grootnonkel”, legt Christiane uit. “Pieter Sabbe is mijn grootvader. Hij was broer van onder andere Henri en Philemon.”

Nonkel Henri in een Amerikaanse slee

Vanuit Davidsfonds Leuven werden Etienne en Christiane gecontacteerd voor meer informatie rond de grootnonkel van Christiane. “Wij hebben dan zelf wat opzoekwerk verricht, want we wisten eigenlijk ook niet zoveel over nonkel Henri, zoals we hem noemden”, vertelt Christiane. Toch kan Christiane zich nog een paar herinneringen voor de geest halen. “Op een bepaald moment is hij teruggekomen naar Staden. Toen was hij al heel welgesteld want ik herinner me vooral de grote Amerikaanse slee die hij toen meegebracht had vanuit Amerika.

Mosterdimperium

In 1912 kwam Henri aan in Detroit. Na de Eerste Wereldoorlog kocht hij een kleine kruidenierswinkel. Later begon hij dan de business in mosterd.” Intussen waren ook zijn broers Oscar en Philemon en zijn zus Alice naar Amerika geigreerd. Zijn broer Oscar nam later zijn kruidenierszaak over en werkte uiteindelijk bij hem in de mosterdfabriek.” Die fabriek werd niet alleen nationaal maar ook internationaal een succes. “Nu spreekt iedereen over de Red Pelican mustard als een Amerikaans product, maar eigenlijk was het Henri die zijn eerste potje maakte met pittige Vlaamse kruiden die zijn familie opstuurde.”…(JL)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 12 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier