Ambtenaren en politici moeten naar de rechter voor omkoping in bouwdossiers

Redactie KW

De raadkamer in Brugge heeft bijna alle politici, ambtenaren en bouwheren die met bouwvergunningen zouden gesjoemeld hebben doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De burgemeester van Anzegem Viktor Gerniers vervolgt de rechtbank niet, wegens te weinig aanwijzingen. Het parket van Brugge is al vijf jaar bezig met het dossier dat zich over heel de provincie uitstrekt.

“De voornaamste figuren zijn eigenlijk zeven ambtenaren, twee van Aminal en 5 van Ahrom die verwezen zijn,” zegt Fien Maddens van het Brugse parket. “Dan is er ook de gewezen OCMW-voorzitter van Wielsbeke en ook nog de gemeentesecretaris van Knokkke-Heist en de afgevaardigd bestuurder van het Zoute.”

Volgens het onderzoek trakteerden ze of lieten ze zich trakteren in restaurants als Hostellerie St Nicholas, La Réserve en de Siphon om bouwvergunningen te regelen. Omkoping dus.

In 2006 al startte het onderzoek naar de corruptie nadat klachten kwamen uit alle gerechtelijke arrondissementen. “Het is inderdaad een groot onderzoek,” bevestigt Maddens. “Er is veel onderzoek van bankrekeningen gebeurd, er waren ook veel huiszoekingen en verhoren. En er hebben mensen in de cel gezeten.”

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier