Alweer West-Vlaamse winnnaar van Scriptieprijs

Alweer wint een West-Vlaming de scriptieprijs
Redactie KW

De Vlaamse Scriptieprijs gaat ook dit jaar opnieuw naar West-Vlaanderen. Voor het eerst wordt de prijs aan twee scripties toegekend, maar dan nog zijn het twee West-Vlamingen die hem mogen delen. Korneel De Rynck uit Marke schreef voor de KU Leuven over nostalgie bij voormalige Oost-Duitsers. Ward Jonckheere uit Roeselare ging in op het belang van aangename geluiden. Hij studeerde af in de elektromechanica aan de Hogeschool West-Vlaanderen. In totaal waren er zo’n 230 inzendingen.

Huishoudtoestellen en grasmaaiers zijn volgens Ward Jonckheere uit Roeselare producten waarbij nog aan het geluid gewerkt kan worden. De automobielsector is daar dan weer wel goed op aan het differentiëren.

Als student elektromechanica aan de Hogeschool West-Vlaanderen gaf hij in zijn scriptie de aanzet voor een specifiek computerprogramma.

“Het is vooral geschikt voor productontwikkelaars die een nieuw product willen testen op het aangename of juist het storende karakter van het geluid dat het maakt,” zegt Ward.

Het programma registreert onder andere de scherpte van het geluid. Ward kreeg de scriptieprijs vooral omdat hij wetenschappelijke materie toegankelijk weet te maken. Zelf is hij geboeid door het psychologische effect van geluid.

“Een mooi voorbeeld is mijn gsm hier. Er zit daar een fotofunctie op. Als je een foto neemt dan hoor je het volgende geluid. Dat is daar gewoon aan toegevoegd. Het geluid is niet nodig om een foto te maken, maar het geeft een soort gevoel van voldoening aan de gebruiker. Zo van ‘mijn foto is geslaagd, omdat dat geluid er vroeger bij was’ en men zit daar nog altijd mee in z’n hoofd.”

Ward deelt de Scriptieprijs met Korneel De Rynnck uit Marke. Hij onderzocht waarom de Oost-Duitsers van weleer zo lang hun typische producten zoals DDR- sigaretten bleven koesteren. Belangrijk daarbij is dat ze onder de voet werden gelopen door hun Westerse Landgenoten. Beide winnaars kregen elk 1250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier