Alveringem wil Verschaevemuseum opwaarderen, oppositie is tegen

Redactie KW

In Alveringem is er controverse rond Cyriel Verschaeve, de omstreden kapelaan die in de tweede wereldoorlog collaboreerde en bij verstek ter dood is veroordeeld.

Cyriel Verschaeve is een omstreden figuur in de Vlaamse beweging. Hij was in Alveringem al priester-dichter-beeldhouwer tijdens WOI. In de Vlaamse beweging kiest hij resoluut voor zelfbestuur en tijdens de tweede wereldoorlog verbergt hij z’n sympathie voor Nazi-Duitsland niet. Hij ronselt actief jongeren om mee te strijden aan het Oostfront. Velen komen nooit terug. Verschaeve wordt bij verstek ter dood veroordeeld.

Objectief

In Alveringem was er jarenlang een museum en dat wordt nu nieuw leven ingeblazen. Schepen van cultuur Martine Rabaey : ” Met dit museum gaan we het verhaal van de eerste wereldoorlog brengen. En ook het verhaal van Cyriel Verschaeve dat onlosmakelijk verbonden is met Alveringem en de Wereldoorlog. Een controversieel figuur, absoluut. Maar we hebben er voor gekozen om hem te brengen op een objectieve manier zonder mee te doen aan de iconisering van de figuur Verschaeve.

Te duur

Ook komt er eind volgende maand een databank met de verhalen van alle slachtoffers uit de eerste wereldoorlog in Alveringem. Het belevingscentrum moet het verhaal brengen over Alveringem en ook van Verschaeve zonder hem te bewieroken. “Wat wij eigenaardig vinden is dat men plots het geweer van schouder verandert”, zegt Marc Wackenier, gemeenteraadslid voor PRO. “Bovendien wil men hier de figuur Verschaeve weer in het daglicht stellen voor 400.000 euro. De subsidies zijn beperkt tot 66.000 euro”.

(K.V./A.D.)

Alveringem wil Verschaevemuseum opwaarderen, oppositie is tegen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier