“Alternatieve visserij is rendabel” (ILVO)

Redactie KW

Alternatieve vistechnieken zijn de toekomst van onze visserij. Dat is gezegd in Oostende,, op een over duurzaam vissen. Het ILVO, dat is het Instituut voor Landbouw ? en Visserijonderzoek, voert al jaren onderzoek naar energiebesparende en milieuvriendelijker vismethoden. En die kennis komt nu van pas want wie in de toekomst in de visserij nog zijn brood wil verdienen zal zich moeten aanpassen.

Het tij is aan het keren in onze visserij. Dat blijkt uit de grote belangstelling voor deze studiedag over duurzame visserijtechnieken. Want de boodschap van het ILVO is duidelijk als er in de toekomst niet anders en milieuvriendelijker wordt gevist heeft onze vissersvloot geen toekomst meer.

” Ik ben er van overtuigd dat heel wat vissers het probleem begrijpen en dat het anders moet,” zegt Hans Pollet van ILVO. “Maar dat is niet makkelijk. We zitten hier inderdaad met een 90 tal boomkorvaartuigen. Die mensen hebben daar in geïnvesteerd en die kan je zo maar niet wegtoveren. Die moeten nog een tijdje mee en ik denk met de oplossingen die wij voorstellen dat op ene goedkope en eenvoudge manier kan.”

De selectieve pulskor is één van die vernieuwende projecten waar het ILVO mee uitpakt. Op de Oostende 191 Natacha is het traditionele vistuig vervangen door een pulskor. Dat is een techniek waarbij elektrische impulsen zo zijn afgesteld dat ze enkel garnaal doet opveren zonder de zandbodem te beschadigen zoals anders, en die bovendoen ook andere soorten ongemoeid laat.

“Het belangrijkste voordeel is het bodemcontact dat verandert met 80 %, de bijvangst zakt met zo’n 35 % en dat kan nog beter,” zegt Bart Verschueren van ILVO. “Er is ook ene lichte vermindering van brandstof maar dat is nog te weinig onderzocht om daar uitspraken over te doen.”

Op dit ogenblik worden er een vijftal nieuwe visserijtechnieken door het ILVO in samenwerking met onze vissers op punt gezet en met succes toegepast. Minister- President Kris Peeters benadrukte dat hij er alles zal aan doen om deze koerswijziging te doen slagen.

” Ik zou heel graag hebben dat wat hier gebeurt dat de visserij extra inspanningen doet om over te schakelen naar duurzame visserij dat men die inspanningen en mentaliteitswijziging ook van uit de natuurbewegingen zou moeten steunen om dat stappen zijn waar wij allemaal naar toe willen, een duurzame visserij,” vindt Vlaams minister van Visserij Kris Peeters.

Intussen lopen er al een 20 tal aanvragen bij de Vlaamse overheid van reders voor steun uit het Europees Visserijfonds voor de ombouw van hun vissersvaartuig naar een alternatieve visserijtechniek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier