Alpro sluit fabriek in Oostkamp

Redactie KW

Alpro sluit de fabriek van Biofun, een fabrikant van biologische sojakaas, in Oostkamp. Negen medewerkers verliezen hun baan. Alpro is de grootste Europese producent van afgewerkte sojaproducten en een onderdeel van de beursgenoteerde groep Dean Foods. Dat bericht de krant De Tijd vrijdag.

Biofun verkocht zijn smeerbare sojakaas onder de merknaam Soja
Garden of onder private label via het circuit van de biowinkels en
biosupermarkten op kleine schaal in heel Europa. In 2008 realiseerde de onderneming 440.000 euro omzet. Maar de inkomsten bleven achter op de enorme investeringen en kosten, en de firma dook zwaar in de rode cijfers. Alpro nam het verlieslatende Biofun eind 2008 over maar gaf daaraan geen ruchtbaarheid.

Dat Alpro Biofun sluit is opmerkelijk omdat Alpro de jongste tien
jaar een foutloos groeiparcours reed. Het concern probeerde in 2009 de smeerbare sojaproducten van Biofun in versneld tempo te lanceren via de retail, maar die operatie mislukte compleet. Alpro is in enkele jaren uitgegroeid tot Europees marktleider in een breed gamma van sojadrinks (Provamel), margarines, desserts en yoghurts.

Het West-Vlaamse groeibedrijf telt 750 medewerkers en realiseert
een omzet van 260 miljoen euro. De familie Vandemoortele verkocht Alpro midden vorig jaar voor 325 miljoen euro aan de beursgenoteerde Amerikaanse voedingsreus Dean Foods. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier