Alle gehuchten in Diksmuide krijgen een naambordje

Redactie KW

Diksmuide wil in al zijn gehuchten een naambordje plaatsen. Dat draagt bij tot het bewaren van het erfgoed, zegt de stad, en het heeft ook een toeristisch-recreatieve meerwaarde. Vanmorgen werd het eerste bord in een reeks van 55 geplaatst. Die eer ging naar het gehucht Tervaete.

Tervaete in Diksmuide heeft een brug, twee oorlogsmonumenten, een bushalte en tot in de jaren 80 ook een café. Maar het Diksmuidse gehucht telt amper 10 huizen waarvan een groot deel leeg staat. Toch krijgt het als eerste een naambord. Tervaete komt van Vate, een ondiepe doorwaadbare plaats in de Ijzervlakte. Maar er zijn nog andere verklaringen voor de naam.

“Eén van de verklaringen gaat terug tot in de middeleeuwen, de dertiende eeuw,” zegt Philippe Vindevogel. “Er wordt gezegd dat de Ijzer toen overgestoken werd met een ponton, met daaronder vaten met lucht. Zo kon het ponton drijven. De naam Vervaete zou dus ook van vaten kunnen komen.”

Serpent en Olifant

Tervaete speelde ook een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. In de nacht van 21 op 22 oktober 1914 slaagden de Duitsers hier in om een noodbrug over de IJzer te bouwen . De dagen daarop werd er hard gevochten. De situatie werd uiteindelijk gered door de polder te laten overstromen.

Tervaete is het eerste gehucht in een reeks van 55 dat een naambord krijgt. Er volgen gehuchten met meer tot de verbeelding sprekende namen, zoals de Serpenthoek, het Midden van de wereld en zelfs De Olifant.

(BS/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Alle gehuchten in Diksmuide krijgen een naambordje

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier