Algemene staking: werk neergelegd in grote bedrijven in Oostende-Brugge

Redactie KW

In enkele grote bedrijven in Brugge -Oostende hebben vakbonden maandagochtend het werk neergelegd. Dat is o.a. zo bij Bombardier. Ook bij Daikin is het werk neergelegd. In Zeebrugge hebben havenarbeiders diverse drukke kruispunten bezet. Alle activiteiten in de West-Vlaamse havens liggen stil.

Omstreeks 11 uur maandagmorgen verzamelen de vakbonden op het Zand in Brugge. Uit de hele provincie worden daar actievoerders verwacht. Volgens de vakbonden is de staking in het noorden van provincie vrijwel algemeen in de metaalbedrijven.

In de meeste grote bedrijven in Brugge en Oostende wordt er sinds maandagochtend gestaakt. Dat is o.a. het geval bij Bombardier in Brugge en bij Case New Holland in Zedelgem.

In de meeste metaalbedrijven in de regio Brugge-Oostende hebben de vakbonden het werk neergelegd en staan er stakingspiketten. Naast Bombardier en Case New Holland wordt er gestaakt bij Pemco, Arcotec en Spicer.

Nachtploeg

Er zijn ook acties bij Tyco Oostkamp en Watteeuw International in Oostkamp. Daar werd het werk zondagavond al stilgelegd. De nachtploeg is er niet aan het werk gegaan. Ook bij Daikin in Oostende hebben werknemers het werk stilgelegd.

In Sint-Kruis hebben de bonden met winkelkarren de parking van de Carrefour afgesloten. De bonden willen de supermarkt de hele dag dichthouden.

In de buurt van het station van Brugge houdt een stakingspost ook de eerste verdieping van de Interparking-parkeerplaats bezet.

Kamgebouw Brugge

Bij de openbare diensten zijn er piketten in Brugge aan het kamgebouw, waar alle ambtenaren van de Vlaamse overheid worden opgeroepen tot actie.

Maar blijkbaar is de opvolging van die oproep bij de openbare diensten minder algemeen. Zo wordt er in de luchthaven van Oostende normaal gewerkt. Ook de huisvuilophaaldienst in Brugge ondervindt weinig hinder van de staking.

De sluismeesters hebben wel het werk neergelegd. Daardoor is er hinder op de binnenvaart. In de gevangenis van Brugge hebben de cipiers het werk neergelegd.

Algemene staking: werk neergelegd in grote bedrijven in Oostende-Brugge

Bekijk hier de reportage

(Belga, De Lijn)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier