Algemene staking overheidsdiensten: één op de 5 bussen rijdt in West-Vlaanderen

© Benny Proot
Redactie KW

In onze provincie ligt het spoorverkeer sinds woensdagavond 22 uur volledig stil. Bij De Lijn rijdt donderdagochtend één op de vijf bussen uit. In Roeselare zijn in de ochtend zelfs alle stadsbussen uitgereden, maar intussen heeft een stakingspost verhinderd dat de Roeselaarse stadsbussen nog uitrijden..

Aan de stations van Brugge, Kortrijk en Oostende hebben woensdagavond al stakingspiketten postgevat. Omstreeks 22 uur lag het volledige treinverkeer in onze provincie stil. Donderdagochtend bleven de stations – op de stakingsposten na – volledig leeg.

Er werden ook stakingsposten aangekondigd bij de diverse depots van De Lijn in onze provincie. Ook bij de verhuurde lijnen van De Lijn wordt er gestaakt. Maar niet algemeen, zo blijkt.

1 bus op de 3 is donderdagochtend in onze provincie uitgereden. Later werden er dat nog maar 1 op de 5. Onder andere de busfirma Coach Partners in Kortrijk ging daardoor vandaag dicht. De stadsbussen van Kortrijk, Oostende en Brugge bleven allemaal op stal. In Roeselare reden aanvankelijk alle stadsbussen uit. De bussen rijden voor een onderaannemer van De Lijn en die nam bij vorige stakingen ook niet deel aan de actie. Maar intussen heeft een stakingspost verhinderd dat ook die bussen in Roeselare nog rondrijden.

Ophaling huisvuilnis

Er worden ook nog stakingsposten verwacht bij een aantal scholen, gemeentelijke diensten en bij andere overheidsgebouwen.

Zo gingen de afvalbakkenparken in Sint-Michiels en Zeebrugge donderdagmorgen dicht. Er is een kans, zo meldt Belga, dat het containerpark van De Blauwe Toren in de namiddag zal open zijn, maar de wachtrijen zullen er hoogstwaarschijnlijk bijzonder lang zijn.

De kans is ook groot dat de vuilnisophaling die op donderdag is gepland, in Brugge niet of maar gedeeltelijk doorgaat. De intercommunale IVBO zal de inwoners via de website informeren. In Kortrijk bleef het vuilnis vanmorgen alvast staan.

(Foto’s BP, LO)

Algemene staking overheidsdiensten: één op de 5 bussen rijdt in West-Vlaanderen

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, en ook in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier