Algemene staking: ook in het zuiden van provincie liggen veel bedrijven plat

Redactie KW

De stakingsoproep wordt in veel ondernemingen in Zuid-West-Vlaanderen goed opgevolgd. Dat bevestigen diverse vakbondsvertegenwoordigers maandagmorgen. Veel bedrijven liggen plat, al zijn hier en daar wel wat bedienden aan de slag gegaan.

In de metaal- en textielsector, twee belangrijke sectoren in het zuiden van de kustprovincie, schat men dat zo’n 10.000 mensen, meestal arbeiders, niet aan de slag zijn gegaan. Het precieze aantal stakers is maandagmorgen nog moeilijk in te schatten, maar de vakbonden zijn over het algemeen tevreden over de mate”We planden acties in zowat 150 bedrijven en de respons is overal meer dan bevredigend”, zegt Jan Maeseele van AVC-metaal.

Busbouwer en Bekaert

Bij VDL Jonckheere in Roeselare worden vandaag geen bussen gebouwd. Ook Bekaert in Zwevegem ligt plat. “Van de bijna 850 arbeiders is vrijwel niemand opgedaagd”, zegt Gino Debels (ABVV). Enkele bedienden meldden zich wel aan. Een deel daarvan is terug naar huis, de anderen zijn toch aan de slag gegaan.”

Picanol en McBride

Bij Picanol ligt het werk al sinds zondagnacht stil. Het is al de tweede keer in een maand tijd dat er bij Picanol wordt gestaakt. “In tegenstelling tot de eerste staking van 22 december, waarbij sommige werkwilligen toch kwamen opdagen maar weer vertrokken, is de staking deze keer algemeen. Er is niemand komen opdagen. We zijn zelf werkloos”, zeggen Stefaan Williams en Patrick Breine, respectievelijk ACV- en ABVV hoofdafgevaardigde bij Picanol.

In de chemische sector wordt beperkt gewerkt bij McBride in Ieper. 80 tot 90 procent van de werknemers kwam niet opdagen, de meeste bedienden wel.

Bioscooptickets voor werkwilligen

Bij de NV Isobar in Beveren-Leie draait de productie op een bezetting van 35 procent van het personeel. De administratie werkt met een volledige bezetting. De monteurs in buitendienst namen een vrije dag op, gezien het grote risico dat een aantal industrieparken zouden worden afgesloten. De interimarbeiders werden door de syndicaten gedwongen om thuis te blijven zonder enige vergoeding. Uit dank heeft het bedrijf aan iedere werkwillige, monteurs en interim-kracht 2 bioscooptickets cadeau gegeven.

Uitwijken naar Halluin

Bij Cappelle Pigments in Menen werken de 160 werknemers niet. De bedienden werden door de directie aan het werk gezet in een dochterbedrijf in Halluin, enkele kilometers verderop over de Franse grens.

Deceuninck Plastics in Hooglede telt een kleine honderd stakende werknemers. Bij Beaulieu in Wielsbeke is niemand van de ongeveer 300 arbeiders aan de slag. Ook de afdeling Ideal Floor Covering is dicht. Andere belangrijke bedrijven zoals Jules Clarysse (Pittem), Joris Ide (Zwevezele) en Libeco-Lagae (Meulebeke) moeten het maandag zonder arbeiders stellen.

Bekijk hier de reportage

(EG/A.D. foto’s EG)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier