Algemene staking in gevangenis Brugge

Redactie KW

In nagenoeg alle gevangenissen in Vlaanderen wordt er vandaag/vrijdag gestaakt. Dat meldt ACOD-vakbondsman Gino Hoppe. De meeste acties lopen tot vrijdagavond of zaterdagochtend. Maandag staat echter al een nieuwe 24-urenstaking op het programma. En als er voor dinsdag geen antwoord komt op vragen van het personeel, komen er waarschijnlijk dinsdag al nieuwe werkonderbrekingen.

Volgens Gino Hoppe liggen in Vlaanderen, sinds donderdagavond 22 uur, nagenoeg alle gevangenissen plat voor 24 uur. Het gaat onder meer om de gevangenissen van Brugge, Dendermonde, Oudenaarde, Gent, Turnhout en Wortel. Ook in de penitentiaire instellingen van Antwerpen en Merksplas wordt gestaakt, tot zaterdag 6 uur, net als in de gevangenis in Hoogstraten.

In Hasselt waren er begin deze week al acties, en die blijven nu al zeker doorlopen tot dinsdagavond. In de Brusselse gevangenis van Sint-Gillis werd donderdag al gestaakt en dat zal volgens Hoppe ook vrijdag nog het geval zijn. Hetzelfde geldt voor de psychiatrische strafinstelling van Paifve, in Wallonië.

Vrijdagmiddag zouden de cipiers van Antwerpen en Merksplas nog beslissen of ze hun acties zullen verlengen. Maandag volgt in ieder geval een nieuwe 24-urenstaking die kadert in de nationale actiedag van de vakbonden.

Intussen schiet het overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Vandeurzen niet op. “We hebben twee werkvergaderingen gehad die niets concreet hebben opgeleverd”, aldus Hoppe. “Pas op 13 oktober staat nieuw overleg over een koopkrachtverhoging op het programma. Intussen hebben we wel vragen gesteld. Komt daar voor dinsdag – dan houden de bonden een vergadering in Gent – geen antwoord op, dan is de kans groot dat de stakingen gewoon doorlopen.”

Volgens Hoppe is te horen dat er geen geld is voor nieuwe maatregelen. “In enkele uren tijd worden anders wel miljarden gevonden om de banken uit de nood te helpen. Dit was ook nodig, maar je moet begrijpen dat onze mensen daar vragen bij hebben.”

De staking in de gevangenissen gaat uit van de socialistische vakbond ACOD, maar ACV en VSOA tonen zich over het algemeen solidair met de eisen van hun collega’s. De socialistische vakbond beklaagt zich wel over de houding van het ACV. “Ze roepen niet op te staken, maar betalen hun leden die meedoen wel uit. De top lijkt eerder een politieke houding aan te nemen, dan een die bij een vakbond past. Op het terrein is de solidariteit wel groot”, aldus Hoppe.

Alle acties hebben betrekking op de cao-onderhandelingen die volgens het ACOD opnieuw moeten opgestart worden. Ze eisen koopkrachtverhogende maatregelen en een uniforme richtlijn qua arbeidsreglement. Over dat laatste wordt volgens de bonden al vijf jaar gepalaverd, zonder concrete afspraken.

Directies zouden profiteren van de onduidelijkheid om inzake arbeidstijd en compensatiedagen hun eigen wetten te maken. De vakbonden vragen van de minister van Justitie dat hij eenduidige richtlijnen opstelt die nageleefd moeten worden in alle Belgische gevangenissen. Daarvoor moet er overlegd worden met alle betrokken departementen, niet alleen met Justitie, maar ook Begroting en Personeelszaken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier