Algemene gemeentebelasting wordt niet afgeschaft

Redactie KW

De stad Ieper zal de algemene gemeentebelasting niet afschaffen, al had de SP.A dat wel gewild. Fractieleider Ives Goudeseune lokte rond dit punt een stemming uit, maar zijn voorstel kreeg enkel de steun van de oppositie.

Geen belastingsverlaging dus, maar ook geen verhoging, zo bleek uit de bespreking van het stadsbudget 2009 op de gemeenteraad van vorige maandagavond.

Het was niet de eerste keer dat de SP.A breed verkondigde dat ze de algemene gemeentebelasting onrechtvaardig en asociaal vindt omdat ze forfaitair wordt geheven. Volgens Goudeseune zijn er ook in Ieper alsmaar meer mensen die het financieel moeilijk krijgen.

„De schrapping van de nieuwe forfaitaire gemeentebelasting in uw budget 2009 zou dan ook een mooi gebaar zijn. Een beetje ademruimte voor de minder kapitaalkrachtigen, wat het verschil kan maken tussen een nieuwjaarsgeschenk voor de kinderen of helemaal geen geschenk”.

Het uit het budget lichten van de 635.000 euro voorziene opbrengst van deze belasting kan volgens Goudeseune helemaal geen probleem zijn, als je weet dat de stad door de afspraken met de hogere overheid m.b.t. het lokaal pact zijn leningslast met 3,5 miljoen euro verminderd ziet, wat de stadskas voor het begrotingsjaar 2009 713.885 euro kan opleveren.

Maar de meerderheid liet zich hierdoor niet vermurwen en hield voet bij stuk : het SP.A-ammendement werd weggestemd en het stadsbudget werd aangenomen, met onthouding van de SP.A en tegenstem van Vlaams Belang en Open VLD.

Zware leningslast

Het bugdet 2009 voor de stad Ieper voorziet in de gewone dienst zowat 37,5 miljoen euro aan uitgaven, in de buitengewone dienst, het investeringsprogramma zeg maar, ruim 20 miljoen euro. Een van dé grote posten hier is de heraanleg van de Stationsomgeving, waarvan het stadsaandeel staat ingeschreven voor 5 miljoen.

Om dit allemaal te kunnen realiseren, zal flink moeten worden geleend : zo’n 2,2 miljoen euro in 2009, en dat is meer dan de vorige jaren, zodat de leningslast opnieuw stijgt. En volgend jaar zal er, mede door het project van het nieuwe cultuur- en jeugdcentrum, nog meer moeten worden geleend. In totaal worden in de bestuursperiode 2007-2012 voor 32,1 miljoen euro aan leningen voorzien, daar waar dit in de periode 2001-2006 maar 10,7 miljoen was. (JRE)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 19 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier