De Groote Oorlog dag op dag op KW.be

Redactie KW

Krant van West-Vlaanderen pakt vanaf vrijdag 22 augustus 40 weken lang uit met de reportagereeks ‘De Groote Oorlog in West-Vlaamse velden’. Ook op onze website gaan we dagelijks in op wat er 100 jaar gelden dag op dag gebeurde in onze contreien. Wie anders dan Johan Martin kan dit uitvlooien?

Johan Martin, geboren in Wevelgem, is een gewezen medewerker van Westtoer en een WOI-kenner. Dankzij zijn loopbaan binnen de toeristische sector, is hij een wandelende encyclopedie in verband met de Westhoek en de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Hij begon zijn loopbaan in oktober 1973 als stafmedewerker bij de Federatie voor Toerisme Oost-Vlaanderen. Vanaf januari 1978 was hij actief in de Westhoek als toeristisch attaché voor de stad Poperinge en vervolgens in de stad Ieper als hoofd van de dienst toerisme. Na 16 jaar als hoofd Pers & PR bij het toenmalige Westtoerisme, kwam Johan terug in 2001 in de Westhoek als regiomanager Westhoek bij Westtoer.

Niet alleen zijn activiteit in de Westhoek wakkerde hem aan om dieper in te gaan op de Eerste Wereldoorlog. “De verhalen van mijn grootvader fascineerden mij,” licht Johan toe. “Zo begon ik boeken te lezen over de Wereldoorlog van 14-18. Ik herinner nog één van de uitspraken van mijn grootvader: Hoe langer ik leef, hoe groter held ik word. Intussen werd de boekenkast aangevuld met zowat 400 boeken over de oorlog.”

Johan werd vanaf 2007 betrokken met de studie in voorbereiding van de herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’, in verband met de infrastructuur, opleiden van mensen, enz. Hij verzorgde ook de teksten van de zes ‘Toeristische autoroute 14-18’, uitgegeven door Westtoer met o.a. Ypres Salient (Ieper), Pionier (van Zonnebeke tot Comines), Vrij Vaderland (Veurne – Alveringem), enz.

1200 tweets

“Het schrijven van de zes boekjes hebben me verder geïnspireerd om op zoek te gaan en te vergelijken,” gaat Johan verder. “In 2012 postte ik mijn eerste tweets, los van een onderwerp of jaar. De laatste tijd probeer ik iedere dag een tweet te posten met informatie over de gebeurtenissen die dag op dag 100 jaar geleden plaatsvonden. Ik ben hier dagelijks wel een half uurtje mee bezig. Je kan niet altijd een gesneuvelde vermelden. Je wordt er zelfs creatief door. Vanaf vrijdag krijgt de tweet een staartje en een woordje uitleg op KW-be.”

Het bijzondere aan de tweets dat Johan verstuurt, is het feit dat dit telkens wordt gelinkt aan een website, waar je dieper kan ingaan op het onderwerp. Het zal heel wat geïnteresseerden over WOI, verder inspireren om het grote verhaal verder op te volgen. “Het volstaat niet alleen te gaan zoeken op ‘google’. Niet alle informatie die op internet te vinden is, is correct. Je moet kritisch blijven en alles nog eens aan de hand van gespecialiseerde tijdschriften of boeken, al dan niet verschenen in het Frans, Engels of Duits, na te trekken. Het wordt een nieuwe uitdaging”, besluit Johan Martin.

(EDW)