Toerisme aan de kust: juli was goed, maar vorig jaar was beter

Zowel op het strand als in het water was het tijdens de warmste julidagen drummen voor een plaatsje. © Jeffrey Roos
Hannes Hosten

In juli bezochten volgens Westtoer ongeveer drie miljoen dagtoeristen de kust. De hotels noteerden een bezetting van gemiddeld 80 procent. Heel mooie cijfers, maar het zal niemand verrassen dat er minder volk was aan zee dan vorig jaar in juli. Toen vonden liefst 3,5 miljoen dagjesmensen de weg naar zee. Aan de hittegolf van toen kan deze zomer vooralsnog niet tippen.

Vorig jaar kenden we een superzomer: onafgebroken zon en meer dan 25 graden van 25 juni tot 7 augustus. Toen noteerden we 350 uren zon aan de kust tegenover 280 uren in de voorbije maand juli. Dat blijft overigens nog steeds veel: 280 uren zon – gemiddeld negen uur per dag – is bijna 10 procent meer dan het gemiddeld aantal zonuren van de laatste tien jaar in juli.

De toeristische sector is dan ook tevreden. “Het zomerseizoen begon uitstekend met een prachtig weekend eind juni. In juli bezochten circa drie miljoen dagtoeristen de kust. De hotels noteren een bezetting van gemiddeld 80 procent. En de toeristische sector is ook optimistisch voor augustus”, zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme.

Recordtemperatuur

De topdagen waren woensdag 24 en donderdag 25 juli, met telkens ongeveer 150.000 dagtoeristen en een topbezetting in het verblijfstoerisme. Dit waren ook de uitzonderlijke tropische dagen van meer dan 30 graden, met een recordtemperatuur op donderdag van 36,2 graden op het strand.

Voor de meeste hotels aan de kust ligt de bezetting in juli rond de 80 procent, met pieken op de warme dagen, meldt Westtoer. “Bij zomerse temperaturen vullen de laatste kamers zich vlug met last-minute reservaties. Voor augustus noteert de hotelsector al een mooie bezetting. Ook hier zal het weer opnieuw bepalend zijn.”

Vakantiehuizen: beter dan 2018

Vanuit de sector van de vakantiewoningen komen overwegend positieve signalen. Heel wat kantoren kunnen beduidend betere resultaten voorleggen. Afhankelijk van kantoor en badplaats gaat dit van een lichte vooruitgang tot meer dan 10 procent meer boekingen en/of omzet tegenover vorig jaar. “Wat opvalt, is dat de goed uitgeruste vakantiewoningen het verhoudingsgewijs uitstekend doen. Ook hier zijn de vooruitzichten voor augustus veelbelovend. Tal van kantoren geven aan dat de verhuringen nu al beter zijn dan in 2018. Tot medio augustus wordt een hoge bezettingsgraad genoteerd.”

Ook de campingfederatie RECREAD noteerde in juli mooie resultaten, zowel op toeristische kampeerplaatsen als in verhuuraccommodatie. “Het voorjaar verliep eerder wisselvallig. Vooral vanaf midden juli was het bijzonder druk op de campings. Last-minute boekingen op basis van het weer zijn een belangrijke trend. De meeste overnachtingen zijn voor twee tot drie nachten. De kampeersector is optimistisch voor augustus. Voor de periode tot 25 augustus is het beter om tijdig te reserveren.”

“Samen met de kustgemeenten raden we aan om de trein en de Kusttram te gebruiken”, zegt Westtoer. “Vlotte mobiliteit draagt bij tot een milieuvriendelijke ontwikkeling van een toeristische regio. Het openbaar vervoer is zeker tijdens de zomer een sterk alternatief.”

Uitzonderlijk 2018

Ook Toerisme Oostende laat zich tevreden uit over de voorbije maand juli. “Dat doen we op basis van een bevraging bij verschillende sectoren”, zegt directeur Peter Craeymeersch. “De eerste twee weken van de maand juli verliepen gelijkaardig en in sommige gevallen iets minder qua overnachtingen. De bezettingsgraden in de hotels halen quasi hetzelfde bereik. Vorig jaar was uiteraard uitzonderlijk, waardoor een kleine daling niet uit te sluiten was. De laatste twee weken liggen de bezettingsgraden opnieuw erg hoog. Wat evenementen betreft, zien we dat zowel zandsculpturenfestival Sand City Dreams, FC De Kampioenen in 3D aan Zee als Oostende Koerse meer toeschouwers lokken dan vorig jaar. Ook Fort Winokio, de tentoonstelling in het Fort Napoleon, haalt de verwachte bezoekersaantallen.”

Ook fonteintjes brachten in juli verkoeling.
Ook fonteintjes brachten in juli verkoeling.© Jeffrey Roos

“Door het mindere weer verwachten we in de cijfers minder dagtoeristen, maar de economische impact hiervan zal minder doorwegen in de eindbalans. Door een betere communicatie vinden ook veel meer mensen de weg naar de strandparking en de mobiliteitsproblemen van vorig jaar lijken te zijn opgevangen”, vervolgt Peter Craeymeersch. “Over het algemeen kunnen we spreken van een mooie start van de zomer, maar we duimen natuurlijk dat er ook in augustus voldoende mensen hun weg naar Oostende vinden. Met Theater aan Zee en de Paulusfeesten in zicht hebben we alvast twee mooie affiches.”

Eerste helft juli kalm, tweede helft druk voor redders

Cijfers voor de hele maand juli ontbreken nog, maar volgens de strandreddingsdienst IKWV waren vooral de laatste twee weken van juli erg druk. “De redders deden ook al interventies op plaatsen waar ze niet moesten zijn en buiten hun uren”, klinkt het.

Tot half juli waren er slechts 102 verloren gelopen kindjes aan de kust tegenover 597 in topjaar 2018. Ook het aantal interventies van de redders lag laag. “In de tweede helft van juli was het drukker, zowel in interventies als in aantal verloren gelopen kindjes. Maar cijfers ontbreken nog”, zegt IKWV-secretaris An Beun.

“Onze redders deden ook enkele interventies buiten de uren en buiten bewaakte zones. Zo zie je dat we altijd paraat zijn. Een redder was buiten de uren een ijsje aan het eten, toen hij toevallig iemand uit zee kon redden. In Middelkerke kapseisde het rubberbootje van enkele jongeren in een onbewaakte zone. Gelukkig hebben redders uit de aanpalende zone dat gezien, anders was het slecht afgelopen. De allerheetste dag vorige donderdag was ook druk. Niet zozeer in zee, maar er verdwaalden wel veel kinderen – en zelfs volwassenen – in de drukte en we moesten heel wat mensen verzorgen. Velen raakten onwel van de hitte”, aldus Beun.


We deden een rondvraag bij verschillende zaken in verschillende badplaatsen en kregen overal zowat hetzelfde te horen. Juli was een goede zomermaand op zijn Belgisch, maar vorig jaar was het nog beter. met dank aan die uitzonderlijke hittegolf van 2018.

“Het is een gemiddeld goed seizoen”

Koen Van De Wiele.
Koen Van De Wiele.© PETER MAENHOUDT

“Het is niet zoals vorig jaar”, zegt Koen Van de Wiele van het hotel Royal Astrid in Oostende, een drie-sterrenhotel op 100 meter van het strand met 173 kamers en wellnesscomplex. “Maar vorig jaar was ook wel heel extreem. We kunnen nog altijd spreken van een goed jaar, in de lijn van de jaren voor 2018. We klagen zeker niet. Het weer blijft duidelijk heel belangrijk aan de kust. Mensen wachten het weer af en boeken pas kort voordien. Van de extreem hete dag vorige week donderdag merkten wij niet echt een zwaar effect. Ik denk dat de mensen een beetje KO waren door de hitte. Dat was gewoon te veel van het goede. Ik zou niet zeggen dat die dag ons extreem meer boekingen heeft opgeleverd. We verwachten ook een goede maand augustus. Op dit moment hebben we nog kamers beschikbaar, maar dat kan snel veranderen, afhankelijk van het weer. Voor ons is het tot nu toe een gemiddeld goed seizoen.”

“Geen kat op terras op die extreem warme dag”

Thierry Cornelis.
Thierry Cornelis.© EDK

“Of het een goede maand juli was? Ik ben niet gespecialiseerd in een specifiek zomercliënteel. Ik werk ‘s winters en ‘s zomers goed”, reageert Thierry Cornelis, chef van restaurant De Kelle in Koksijde. Hij runt de zaak, vooral gekend voor de visgerechten, samen met zijn vrouw Tjorven Ghysdael.

“Het seizoen is sowieso goed, want er is volk aan zee. Wij zijn tevreden met onze 25 couverts per service. Meer gaat ook niet, want we vinden toch geen personeel meer. Ik gaf 35 jaar les aan de hotelschool in Koksijde, ik weet dus waar ik moet zoeken. Maar toch is het erg moeilijk. En als we al iemand vinden, spreekt die dikwijls geen Nederlands. Dat is het grote probleem. Maar over het seizoen hebben we geen klagen. En op die extreem warme dag vorige week? Toen zat niemand buiten, ook al hebben we een heel mooi terras achter de zaak. Het was zo warm dat iedereen binnen wou zitten.”

“Eerste helft juli kalmer, vorige week superdruk”

Ann Laridon.
Ann Laridon.© Davy Coghe

“De eerste twee weken was het kalm, vanaf 18 juli werd het drukker en vorige week was het extreem goed”, zegt Ann Laridon van de luxueuze strandbar Famouz in Knokke-Zoute. “De laatste week van juni had de kust een grotere opkomst dan de eerste helft van juli. Ik denk dat gezinnen met kinderen na de examens nog eens naar zee wilden voor ze op reis vertrokken. In de tweede helft van juli kwam er meer volk en vorige week, toen het uitzonderlijk warm was, zagen we hier extreem veel mensen. Zo trekken we het wel effen. Deze week zien we hier de normale bezetting voor het midden van de zomer. Het gebeurt wel meer dat de eerste twee weken van de vakantie wat kalmer zijn. De congé payé is nog niet begonnen of mensen doen eerst iets anders voor ze naar zee komen. In Knokke is augustus meestal iets beter dan juli. Ik verwacht dan ook veel van de komende maand. Als de weersvoorspellingen meezitten tenminste.”

“Slechts klein beetje minder dan vorig jaar”

Dave Vankeirsbilck.
Dave Vankeirsbilck.© Luc Cassiman

“Wij zijn nog maar twee jaar bezig. Voor mij is het belangrijk dat de klanten van vorig jaar terugkomen. En dat doen ze gelukkig”, zegt Davy Vankeirsbilck van ijssalon De Crèmerie op de Zeedijk in Middelkerke. “Dit jaar bleef het geen lange periode warm zoals vorig jaar. Het eendagstoerisme is dus minder. We hebben wel de vaste toeristen. De maand juli zal uiteindelijk niet zoveel minder zijn dan vorig jaar. Ik denk zo’n 10 procent minder, of zelfs nog niet. Je kan ook niet blijven toppen. Vorig jaar kenden we 50 mooie dagen, het was bijna elke dag zondag. Ik wil nu al tekenen om volgend jaar een seizoen als dit jaar te hebben. Middelkerke leeft weer een beetje, mensen vinden weer de weg naar onze familiale badplaats. Op de heetste dag, vorige week donderdag, draaiden we redelijk. Vooral tussen 19.30 en 22.30 uur. We hebben nog nooit zoveel geschept als toen. Maar de mensen liepen er wel nerveuzer en ambetanter bij.”

“Geen top, maar goede Belgische zomermaand”

Erwin Renders.
Erwin Renders.© Davy Coghe

De Blue Beach Bar op het strand van Blankenberge is niet alleen een strandbar, maar verhuurt ook strandstoelen en parasols. Er zijn petanquebanen en springkastelen en speeltoestellen voor de kinderen. “Het is een goede maand juli”, vertelt zaakvoerder Erwin Renders. “Het begon aarzelend, het was maar 20 tot 25 graden warm. De derde week was flauw, ondanks het goede weer. De vierde week was de drukste. Al bij al vind ik het geen topmaand, maar een goede Belgische zomermaand. Augustus is meestal beter, zelfs bij minder mooi weer. Op een dag met 20 graden in augustus komt er meer volk dan met 20 graden in juli. Het nieuwe schooljaar nadert, mensen haasten zich om nog eens naar zee te komen. De allerheetste dag was voor ons heel goed. Wat minder verkoop aan de bar, maar wat meer ligbeddenverhuur. Maar zo’n dagen moeten er voor mij toch niet meer komen. Tegen de avond waren we allemaal gekookt.”

“Over juli in zijn geheel mogen we niet klagen”

Christel Van Loocke.
Christel Van Loocke.© PETER MAENHOUDT

“De eerste twee weken van juli was het kalm”, vindt ook Christel Van Loocke, medezaakvoerster van camping Astrid in Bredene, een familiecamping met toercaravans, tenten, mobilhomes en stacaravans. “In vergelijking met vorig jaar was het minder, maar over juli in zijn geheel mogen we niet klagen. De eerste week van juli is het altijd wat kalmer. Ook dit jaar kwam het maar traag op gang. Maar in de tweede helft van juli en zeker met de warmste dagen was het druk. Wat we verwachten van de maand augustus? Dat is moeilijk te zeggen. Om een tent te plaatsen, moet je bij ons niet reserveren. Dat kunnen we helemaal niet voorspellen. En de reservaties hangen af van het weer. Komen er enkele mooie dagen aan, dan krijgen we de ene telefoon na de andere. Bij minder goed weer is dat veel minder. Op een camping is dat heel erg weersafhankelijk. Tot nu toe klagen we zeker niet, maar vorig jaar was het nog beter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier