Alarmbel voor sloop van bunkers

Redactie KW

Amateur-archeoloog Johan Vandewalle uit Zonnebeke trekt aan de alarmbel. Hij stelt vast dat er geregeld bunkers en andere relicten van de Eerste Wereldoorlog verdwijnen.

Zoals recent nog in Oostnieuwkerke, waar een deel van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog vernield werd, omdat men er een bouwproject wil realiseren. Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen weet men dat er af en toe bunkers en relicten gesloopt worden. Maar concrete cijfers hierover zijn er niet. Valerie Evers van Onroerend erfgoed: ‘Sowieso moet er altijd een sloopaanvraag gebeuren. Bij geïnventariseerde bunkers moet de gemeente een advies geven, dat niet bindend is. Beschermde bunkers mogen niet gesloopt worden. Overtredingen die vastgesteld worden, worden bestraft.’

Subsidies voor onderhoud of het eventueel verplaatsen kunnen alleen gegeven worden voor monumenten die beschermd zijn.’

Johan Vandewalle is blij dat een inwoner van Passendale alvast de bunker op zijn eigendom niet wil laten slopen: ‘Ik kreeg recent de vraag van Bernard Degroote uit Passendale of het toegelaten is om de restanten van een oude bunker te verplaatsen. Bernard heeft recent een hoeve aangekocht, die historisch gekend is als Hillside Farm. Daar bevinden zich brokstukken van een grote Duitse bunker, die in de jaren ’50 gedynamiteerd werd. Hij wil dat die bunkerrestanten, die een historische waarde hebben, zeker bewaard blijven. Maar hij wil die graag verplaatsen naar een andere locatie die toegankelijk is voor het publiek. De bunker bevindt zich op amper 400 meter in vogelvlucht van Tyne Cot Cemetery. Misschien kan hij daar ergens een plaatsje krijgen’.

Die bunker heeft voor Australië een bijzonder symbolische betekenis, omdat captain Jeffries, die begraven ligt op het nabije Tyne Cot Cemetery, daar gesneuveld is tijdens een aanval op die bunker. Jeffries heeft hiervoor het Victoria Cross gekregen, de hoogst mogelijke onderscheiding. ‘Hij is een held in Australië. Ik krijg vragen van ginder wat er met die bunker zal gebeuren. Down Under vindt het schandalig dat WO I-relicten hier zomaar kunnen verdwijnen en smeken mij om te ijveren voor het voortbestaan van deze bunker’, aldus Johan.

Hij heeft weet van een drietal gevallen van bunkers die gesloopt werden in de laatste maanden in de Westhoek. Hij noemt het schandalig dat mensen geen respect hebben voor het oorlogsverleden en vraagt zich af of daar niet tegen kan worden opgetreden. ‘Men zou moeten verplicht worden om deze relicten in de oorspronkelijke staat te herstellen’, aldus een boze Johan Vandewalle.

Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen heeft men weet van de problematiek dat er soms relicten uit de Eerste Wereldoorlog illegaal gesloopt worden. In elk geval is er een sloopvergunning nodig. Bij relicten die geïnventariseerd zijn is er bovendien een advies nodig van het gemeentebestuur. En voor beschermde bunkers en relicten geldt een sloopverbod. Inbreuken hiertegen worden vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier