Al zes dieren dodelijk vergiftigd door kattendoder

Redactie KW

Sinds april werden in de buurt van OC Den Tap in Langemark al minstens zes katten vergiftigd. Ook honden kwamen al in aanraking met het gif. De politie onderzoekt de zaak.

Het laatste bekende geval van ‘kattenvergiftiging’ gebeurde bij Nick Hooreweghe in de Klerkenstraat. „Op maandag 19 mei zag ik in de tuin van de buren twee van onze katten dood liggen”, vertelt Nick. „Ook onze derde poes kwam niet meteen toen ik haar riep. Even later vonden we haar, diep verscholen in de struiken. Ook dood. Volgens het toxicologisch onderzoek werd in de maag halfverteerd voedsel teruggevonden met zwarte en roze korreltjes. Die korrels zijn aldicarb (Temik), een insecticide. „Temik werd gebruikt door boeren, maar is al jaren illegaal in België, wegens té giftig”, aldus Nick.

Gif tegen slakken

In de Lindenlaan kwam de hond van Stijn Van de Walle en Sofie Margot in aanraking met het gif. „Op een dag merkte ik dat onze teckel heel ziek was”, aldus Stijn. „Ze had voortdurend diarree, was compleet futloos en haar pupillen stonden helemaal zwart. Gelukkig was ik in de buurt zodat ik ze snel naar de dierenarts kon brengen. Die gaf haar verschillende soorten tegengif. Ze reageerde het best op het tegengif voor organofosfaten, gifstoffen die in de tuin worden gebruikt tegen mieren en slakken.”

Onderzoek bezig

Volgens Stijn en Sofie is de hele buurt ongerust over hun huisdieren. „Iedereen spoort elkaar aan om aangifte te doen bij de politie. Zeker vijf mensen hebben dat al gedaan.” Korpschef Luc Deryckere van de lokale politie Arro Ieper bevestigt dat er een onderzoek aan de gang is. „Maar we hebben nog geen link kunnen leggen tussen de verschillende gevallen. Over eventuele verdachten kan ik niets zeggen in het belang van het onderzoek.”

(TOGH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 11 juni 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier