Al meteen kritiek op nieuwe toeristische borden

Redactie KW

De voorzitter van het kustburgemeesteroverleg heeft kritiek op de nieuwe toeristische borden. Hij begrijpt niet dat maar 4 kuststeden zo’n bord krijgen.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Toerisme Vlaanderen hebben vandaag de 39 ontwerpen van de nieuwe toeristische infoborden voorgesteld. Die vervangen de gekende bruine toeristische borden langs de Vlaamse autosnelwegen. De goed doordachte borden moeten de toeristen warm maken voor een bezoek aan een stad of regio. Toerisme Vlaanderen stond in voor de inhoudelijke invulling van de nieuwe toeristische infoborden, in nauwe samenwerking met de geselecteerde steden en regio’s. Volgens de persmededeling “voldoen de steden en regio’s die een nieuw toeristisch bord krijgen, aan een aantal toeristische voorwaarden. Zo werd er onder andere gekeken naar hun logiescapaciteit, het aantal toeristische overnachtingen dat zij boekten en hoeveel toeristische attracties en beschermde monumenten en landschappen zij telden”.

Twee snelheden

Voorzitter van het kustburgemeesteroverleg Patrick De Klerck: “Het is dan ook opmerkelijk dat slechts Brugge, Oostende, Nieuwpoort en Koksijde als toeristische kuststeden een dergelijk prachtig bord mogen plaatsen. Voor de andere kuststeden, die zeker en vast ook een belangrijke toeristische uitstraling hebben, is er geen bord ter beschikking. Zo kent Blankenberge na Oostende het meeste aantal hotelkamers, staat Middelkerke op de eerste plaats inzake de capaciteit op de campings (op de tweede plaats staat Bredene en daarna De Haan), trekt De Haan de kop op het vlak van de gastenkamers,… Dit is een zeer spijtige zaak en zorgt voor een toeristische marketing van de Vlaamse Kust op twee snelheden. Een andere mogelijk zou geweest zijn dat de toeristische streken aan de Vlaamse Kust een specifiek bord verkregen (Westkust, Middenkust, Oostkust), zoals dit ook nu het geval is met de regio ‘Groene Gordel’ (Pajottenland, Druivenstreek) waarbij specifieke borden werden ontworpen.”

Poperinge

In Poperinge liggen ze er niet wakker van dat op het bord van de Westhoek geen hoppebel meer prijkt, maar wel wijnranken. “Wij focussen ons meer op inhoud dan op uiterlijkheden,” zegt burgemeester Dejaegher. “Wij gaan door die nieuwe borden geen toerist minder over de vloer krijgen.”

Leiestreek

Opvallend is ook dat op het bord van de Leiestreek er geen Leie te bespeuren is.

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier