Al 72 patiëntjes UZ Gent volgden dolfijntherapie in Boudewijn Seapark

Redactie KW

Al 72 patiëntjes tussen 6 en 16 jaar van het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent hebben een dolfijntherapie achter de rug in het Boudewijn Seapark in Brugge.

Hoewel dolfijntherapie in verschillende landen bestaat, is het project van het UZ Gent en het Boudewijn Seapark uniek, zegt dokter Catharine Vander Linden, hoofd van het Kinderrevalidatiecentrum. “Bij de andere vormen van dolfijntherapie gaat het om een totaal ander type kinderen, meestal met gedragsproblemen. Bij ons volgen kinderen de therapie in de acute fase van hun revalidatie, na een plotse ingrijpende gebeurtenis, zoals een zwaar ongeval, een amputatie of verbranding. De dolfijntherapie bij ons is ook geen therapie op zich, maar dient als extra stimulatie voor de revalidatie”.

De samenwerking tussen het Kinderrevalidatiecentrum en het Boudewijn Seapark startte in 2004. Elke therapie bestaat uit zes opeenvolgende wekelijkse sessies waaraan telkens acht kinderen deelnemen. De patiëntjes worden geselecteerd op basis van hun leeftijd en hun letsel. De oefeningen bestaan uit een inleiding waarbij dier en kind aan elkaar worden voorgesteld en het kind een aantal zaken over dolfijnen leert. Vervolgens worden specifieke oefeningen getraind. Voor de veiligheid van zowel kind als dier wordt er wel nooit gezwommen met de dolfijnen.

Met behulp van de oefeningen leren kinderen bijvoorbeeld opnieuw een arm gebruiken, concentreren ze zich beter, worden rustiger of krijgen meer zelfvertrouwen. Omdat het gaat om verschillende pathologieën en doelstellingen, is het moeilijk om na vijf jaar met wetenschappelijke resultaten naar buiten te komen, zegt Vander Linden. De dolfijntherapie staat ook nooit op zichzelf maar maakt deel uit van de algemene revalidatie en dient vooral als een extra stimulatie en motivatie voor de revalidatie. “Het kind doet oefeningen zonder dat het daarbij stilstaat, zonder dat het beseft dat het aan het revalideren is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier