Al 1.500 schadegevallen door vossen sinds 2000

Redactie KW

„Ik ben al 52 jaar liefhebber van dieren, vooral kleinvee. Ik heb er altijd gehad, maar nu geef ik er de brui aan. In mijn hoenderhok hebben vossen al driemaal lelijk huisgehouden, en zopas werden de laatste twee ganzen ook doodgebeten. Ik hou nog enkele duiven en drie kippen over. Die zitten in een volière en voor de rest moet ik er geen meer hebben”, zegt Filip Crul (57), een Bruggeling die vijftien jaar geleden naar de Reigerlostraat in Beernem uitweek.

Filip Crul, van beroep restaurateur van schilderijen en kunstwerken, is de vossenplaag kotsbeu. Hij krijgt daarbij de volle steun van provincieraadslid en Brugs schepen Bernard De Cuyper (CD&V), het gemeentebestuur van Beernem en de Koninklijke Angora Kleinveelclub. In een open brief aan Kris Peeters, de uittredende en wellicht ook de nieuwe Vlaamse minister-president (én bevoegd voor landbouw), wordt aangedrongen op drastische maatregelen om aan die vossenplaag een einde te stellen.

Het is vooral sinds de tweede helft van de jaren ’80 en de jaren ’90 dat de vos een grote opmars maakt in Vlaanderen. Maar de schade die deze beschermde dieren aanrichten is vooral in het noorden van West-Vlaanderen extreem.

In de Kinderboerderij in Assebroek alleen werden de voorbije maanden veertig kippen doodgebeten, maar de plaag reikt veel verder.

„In Beernem alleen al zijn er 1.500 schadegevallen geregistreerd tussen 2000 en nu. En 2009 wordt een recordjaar”, luidt het. Niettemin worden er in het Driekoningengebied (tussen Damme en Wingene), jaarlijks tijdens de jacht gemiddeld iets méér dan een paar honderd vossen geschoten, maar dat is onvoldoende om de plaag in te dijken. Aan de vossenburchten mag immers niet geraakt worden.

Heel het jaar vossenjacht

„In onze brief aan Kris Peeters dringen we aan om de jacht op de vossen het ganse jaar open te verklaren, dus niet enkel van half oktober tot half februari, en dat ook de vossenburchten mogen bejaagd worden”, zegt provincieraadslid Bernard De Cuyper.

Bij het Agentschap Natuur en Bos spreekt men niet van een vossenplaag. „Er is geen onevenwicht of een explosie van het aantal vossen in de regio”, stelt Dirk Bogaert van ANB. De vele kleinveehouders die al slachtoffer geworden zijn, denken er alvast heel anders over… (JVB/SR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 12 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier