Akkoord over vrijwillig vertrek bij Bekaert ondertekend

Redactie KW

Bij staaldraadfabrikant Bekaert hebben vakbonden en directie vrijdag een akkoord ondertekend over het vrijwillig vertrek. Dat zegt Jan Maeseele van de christelijke vakbond ACV.

Het akkoord geeft definitieve zekerheid dat werknemers die voor 30 april vrijwillig vertrekken in mindering worden gebracht van het totaal aantal jobs dat moet geschrapt worden. Zij zullen ook van dezelfde voorwaarden kunnen genieten als zij die gedwongen ontslagen zullen worden.

Ontslagen

Bekaert maakte begin februari haar intentie bekend om over te gaan tot het ontslag van 609 werknemers in de vestigingen in Zwevegem, Deerlijk, Aalter en Ingelmunster. Plotse en onomkeerbare veranderingen in de markt van ondermeer zaagdraad – een populaire toepassing in de sector van de zonnepanelen – waren voor Bekaert de aanleiding om een herschikking van haar activiteiten aan te kondigen. Sindsdien zitten vakbonden en directie rond de tafel om tot een sociaal plan te komen. Streefdatum daarvoor is nog altijd 30 april.

Zekerheid

Halfweg maart raakten vakbonden en directie op een ondernemingsraad het al eens over het vrijwillig vertrek en werkzekerheid tot 1 mei. “Maar dat bleef tot op vandaag nog altijd twijfelachtig”, klinkt het bij Jan Maeseele. “Met de ondertekening staat dit nu toch vast.”

Sociaal plan

Tijdens de onderhandelingen van vrijdag zijn ook alle punten opgesomd die uiteindelijk in het sociaal plan moeten opgenomen worden. “Het reduceren van het aantal naakte ontslagen blijft bij ons nog altijd hoog op de agenda staan”, aldus Maeseele. “Verder gaat het over brugpensioen, arbeidsherverdelende maatregelen, vormingsinspanningen, hertewerkstellingsinitiatieven,..”

Op maandag 16 en dinsdag 17 april gaan de onderhandelingen bij Bekaert voort.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier