Akkoord over gezamenlijke aanpak mensensmokkel

Redactie KW

Er komt een krachtiger en meer gezamenlijke aanpak om de problemen met vluchtelingen en mensensmokkel langs de snelwegen van Jabbeke en Oudenburg aan te pakken. Dat hebben burgemeesters, politie en parket afgesproken tijdens een uitzonderlijke samengeroepen vergadering in het stadhuis van Torhout. Ook de dodelijke raid begin juli in de Torhoutse uitgaansbuurt kwam uitvoerig aan bod. Torhout pakt binnenkort uit met nieuwe politieverordeningen.

Normaal komt de Zonale Veiligheidsraad 2 keer per jaar samen. Maar na de dodelijke steekpartij in juli in Torhout en de oproep van burgemeester Ignace Dereeper van Oudenburg om de vluchtelingenproblemen rond de snelwegen anders aan te pakken, was er nu een extra overleg. De procureur, alle politiekorpsen en de burgemeesters van Oudenburg, Ichtegem, Gistel en Torhout waren er.

“We hebben onze wensen kunnen uiten en ik heb begrip gevoeld”, zegt burgemeester Ignace Dereeper. “Er zijn afspraken gemaakt die de eerstkomende weken uitgevoerd moeten worden. Er komt een opkuis van de snelwegparkings, betere afsluitingen die dicht zijn en onderhoud van de gewassen en het kreupelhout. Ik denk niet dat we het probleem moeten verplaatsen, maar de zaken uitsnijden in de kern, al moet dat misschien in Europa en Brussel gebeuren”, klinkt het.

Mensensmokkel en vluchtelingentrafiek een halt toeroepen op korte termijn wordt moeilijk, en dat weet ook de burgemeester. “Zowel de federale politie als de wegen- en lokale politie gaan nu naar een meer gezamenlijke aanpak. Ze gaan krachtiger optreden op die meest kwetsbare plaatsen”, zegt burgemeester Dereeper.

Steekpartij

Ook de Torhoutse burgemeester Norbert Decuyper die na de steekpartij in de Torhoutse uitgaansbuurt in juli veel overleg pleegde, vond steun en begrip op de vergadering. “Wat wij hier meegemaakt hebben, gaat om twee rivaliserende drugsbendes die de macht wilden veroveren. Het gaat om grof geld en het is criminaliteit die moet bestreden worden. Dit zie je normaal alleen in films. Heel torhout is getroffen. We moeten iets doen”, zegt burgemeester Norbert Decuyper.

Decuyper pleit voor een versterking van de federale politieaanwezigheid. Hij wil kost wat kost orde op zaken stellen in het uitgaansleven van zijn stad. “Veiligheidscamera’s komen er sowieso. En ook meer verlichting in de straat. Maar ook enkele maatregelen die ik hier nog niet kan zeggen”, zegt burgemeester Decuyper.

De burgemeester wil de strijd met de criminelen aangaan, maar legt niet al zijn kaarten op tafel. Alle aanwezigen spreken van een constructief overleg met duidelijke engagementen. De procureur des Konings en de directeur coördinator van de federale politie wilden niet reageren. Samen met de burgemeesters willen ze de gemaakte afspraken eerst realiseren. (SK)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Akkoord over gezamenlijke aanpak mensensmokkel

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier