Akkoord over bouw van verkeerwisselaar in Zwankendamme

Redactie KW

De gemeenteraad van Brugge heeft dinsdagavond unaniem een overeenkomst goedgekeurd voor de bouw van een zogenaamd ‘Hollands complex’ aan de expresweg N31 ter hoogte van Zwankendamme. Vlaanderen treedt op als bouwheer. Het havenbestuur, Infrabel en de stad Brugge zijn de andere partijen. De verkeerswisselaar is nodig omdat Zwankendamme, door de uitbreiding van het rangeerstation voor goederentreinen, anders onbereikbaar zou worden.

Een Hollands complex is een soort verkeerswisselaar waarvan de op- en afritten parallel naast de hoofdweg liggen, in dezelfde rijrichting. Tegen die plannen werd in Zwankendamme fel geprotesteerd. In het dorp met 600 inwoners vreesde men een tweede Doel te worden. De overheid heeft toch haar opzet doorgedrukt en het rangeerstation komt er. Zwankendamme zal na de bouw van dit complex enkel nog bereikbaar zijn via een dubbele brug, één over het rangeerstation, en één over de Expresweg. De werken zullen zeker twee jaar duren.

Ook fietspad

“Het project is niet alleen belangrijk voor Zwankendamme, ook voor de ontsluiting van de haven. Het rangeerstation moet worden uitgebreid, en dit kan enkel op de plaats waar het nu al ligt. Wij hebben een goeie ontsluiting van Zwankendamme geëist, en we zorgen zelf ook voor de aanleg van een fietspad tussen Zwankendamme en Zeebrugge,” zegtde Brugse burgemeester Patrick Moenaert.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier