Agristo huldigt reactor in voor waterzuivering

Redactie KW

Het aardappelverwerkend bedrijf Agristo in Hulste bij Harelbeke heeft vrijdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) een nieuwe struvietreactor ingehuldigd. De reactor moet fosfaat uit het afvalwater te halen.

Agristo investeerde de voorbije twee jaar 2,5 miljoen euro in waterzuivering en 1,5 miljoen euro in het optimaliseren van het energiegebruik in het productieproces.

Agristo verwerkt jaarlijks 185.000 ton aardappelen tot voorgebakken diepgevroren aardappelproducten. Het doet dit in het moederbedrijf in Hulste en een dochteronderneming in het Nederlandse Tilburg. Er werken 147 personeelsleden. De voorbije jaren kampte het bedrijf zowel met milieu- als vergunningsproblemen. Die leidden al tot veroordelingen voor stedenbouw- en milieu-inbreuken en overschrijding van lozingsnormen.

Om de problemen het hoofd te bieden, is de voorbije twee jaar 4 miljoen euro geïnvesteerd. De ingehuldigde struvietreactor, volgens het bedrijf een ecolgische primeur, haalt fosfaat uit het afvalwater. Een aanvraag bij OVAM is lopende om het fosfaat als meststof te valoriseren. (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier