Agentschap Natuur en Bos plant drijfjacht in Vloethemveld

Redactie KW

Het Agentschap voor Natuur en Bos plant een drijfjacht op wilde everzwijnen in het domeinbos Vloethemveld in Zedelgem. Reden is de aanhoudende klachtenstroom van landbouwers in de buurt die al heel wat schade aan hun gewassen opliepen. Vorig weekend nog schoten jagers in de buurt 7 everzwijnen neer.

Everzwijnen leven van nature niet in onze regio. In 2005 doken ze plots massaal rond de bossen in de driehoek Brugge – Jabbeke – Zedelgem. Na een paar rustige jaren is er de jongste tijd weer een opstoot van evers. Dit jaar alleen al konden jagers 35 dieren neerschieten, maar de schadegevallen van getroffen landbouwers blijven binnenstromen. ” Het is 4 à 5 jaar rustig geweest, maar nu zijn er al 35 dieren geschoten. De enige verklaring die ik zie zijn de milde winters. Dat heeft voor veel eikels gezorgd, de voeding bij uitstek voor de dieren en dat heeft de everzwijnen veel meer nakomelingen gegeven dan vorige jaren.

Controle van populatie

Everzwijnen zijn alleseters. In deze periode van het jaar zijn de dieren verzot op maïskolven. Vorig weekend nog konden een 40-tal jagers maar liefst 7 everzwijnen doden vlakbij het beschermde domeinbos Vloethemveld, op de grens van Zedelgem met Aartrijke. Binnen de eerste twee weken plant Natuur en Bos een drijfjacht in het beschermde Vloethemveldbos. In het domein zelf mag niet gejaagd worden. Daarom moeten de evers eerst uit het bos gedreven worden, vooraleer ze kunnen beschoten worden. Tegen begin volgend jaar wil het agentschap natuur en bos de everzwijnpopulatie weer onder controle krijgen. Meer uitkijkposten voor jagers behoren tot de mogelijkheden.

(L.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Agentschap Natuur en Bos plant drijfjacht in Vloethemveld

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier