Agenten mogen camera’s op uniform spelden

Redactie KW

De politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) mag voortaan haar interventies filmen met camera’s die aan de jas zijn bevestigd. De Senaatscommissie Binnenlandse Zaken heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een mouw past aan een aantal lacunes en toepassingsproblemen van de huidige camerawet.

De politiezone Westkust kondigde enkele weken geleden het gebruik van mobiele bewakingscamera’s aan in het kader van de openbare handhaving, maar de wetgeving was daar nog niet helemaal klaar voor. Open VLD-volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu drong toen aan om de wet snel aan te passen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt drong tijdens zijn bezoek aan de politiezone begin mei aan op een snelle oplossing. Die is er nu gekomen.

Het gebruik van de camera’s moet agressie tegenover agenten intomen en het kan de agenten ook houvast bieden bij de opmaak van een proces verbaal. Het is de bedoeling om de camera’s ter hoogte van de borst op het uniform vast te maken en niet op de pet van de politieagenten zoals bijvoorbeeld in Rotterdam het geval is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier