Afwerking museumtuin Zonnebeke niet meer voor dit jaar

Redactie KW

De afwerking van de museumtuin in Zonnebeke is niet meer voor dit jaar. Bij het Memorial Museum Passchendaele is een nieuwbouw gezet. Maar daar sijpelt water in. De gemeente is naar de rechtbank gestapt om de aannemer en de architect in gebreke te stellen. In afwachting van een uitspraak van de rechtbank liggen de werken stil.

De opfriswerken aan het bestaande Passchendaele museum gaan gewoon door. Meer nog: de restauratie is bijna klaar en begin september wordt er het nieuwe bezoekerssalon geopend. Naast het museum liggen de werken wel helemaal stil. De nieuwbouw die deel zal uitmaken van de museumtuin wordt niet verder afgewerkt. In wat de ondergrondse tentoonstellingsruimte moet worden, sijpelt water binnen. En dat probleem raakt maar niet opgelost. De gemeente heeft de aannemer en de architect aangeklaagd. Een gerechtelijk expert moet nu uitzoeken wie verantwoordelijk is voor het probleem. Zijn rapport zal eind dit jaar af zijn en dan kan het tot een rechtszaak komen.

Streep door rekening

Intussen wordt dus niet voortgewerkt. Een serieuze streep door de rekening van het museum, want de opening van de tuin was voorzien voor drie maanden geleden. Het vernieuwde museum en de bijhorende tuin met loopgraven en dug-outs moeten één van de belangrijkste trekpleisters worden van de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014. Zo is de museumtuin één van de vijf strategische projecten waarvoor minister Bourgeois vorig jaar al 800.000 euro subsidie toekende. Ook Australië en Nieuw-Zeeland kwamen respectievelijk al met 200.000 en 120.000 euro over de brug voor de opfrissing van het museum en de aanleg van de tuin. Het totale project kost meer dan 2 miljoen euro.

Afwerking museumtuin Zonnebeke niet meer voor dit jaar

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier