Afvalverwerkend bedrijf in Wervik krijgt nieuwe vergunning ondanks hevig protest

Redactie KW

Het bedrijf Vandewiele recycling uit Wervik dat afvalstoffen verwerkt, heeft van de provincie een nieuwe vergunning gekregen. De stad had nochtans een negatief advies gegeven na tal van klachten uit de buurt. Het bedrijf zorgde in het verleden al voor heel wat geurhinder. De gemeente overweegt nu om naar de minister te stappen.

Vandewiele recycling in de Menensesteenweg in Wervik bestaat nog maar een tweetal jaar, maar al sinds de komst van het bedrijf klaagt de buurt over geurhinder. Vandewiele verwerkt afvalstoffen uit de voedings- en landbouwindustrie tot biogas. Het krijgt nu, ondanks een negatief advies van de gemeente, toch een nieuwe vergunning van de provincie voor een aanpassing en uitbreiding.

Tegen de nieuwe vergunning waren meer dan 50 bezwaarschriften. “De stank is soms niet te harden. Je kan niet buiten zitten, de ramen kunnen niet open, dat is echt lastig”, klinkt het bij de buurtbewoners. Het bedrijf zegt dat het intussen biofilters heeft geïnstalleerd.

Ondermeer omdat het bedrijf nog niet aan de voorwaarden van de basisvergunning voldoet, die ze overigens ook niet zag zitten, gaf Wervik een negatief advies.

Volgens Vandewiele zullen de drie nieuwe opslagtanks binnen straks de oude buiten vervangen en is het niet de bedoeling om meer te produceren. (KB)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier