Afvalintercommunale MIROM zet stickeractie voort.

Redactie KW

MIROM wil een einde maken aan vuilniszakken van meer dan 15 kilogram.

In juni startte MIROM met de “zware zakken”-campagne, met als doel vuilniszakken van 15 kilo en meer te vermijden. De zakken worden gewogen, als ze meer wegen wordt er een sticker opgeplakt, en blijft de zak staan. Na vijf maanden actie voeren maakt MIROM de balans op van deze campagne op.

Van half juni tot 1 september kregen 1.380 inwoners uit de regio Roeselare en omstreken een briefkaart in de bus met de reden van overtreding. MIROM adviseert deze inwoners ook persoonlijk over alternatieven om het gewicht van de afvalzak te beperken.

Op 1 september startte dan de stickeractie. Zakken met overgewicht of scherpe voorwerpen blijven staan. De rode sticker op de zak vertelt de gebruiker het waarom, en eventueel het gewicht. Ophalers deelden tot op vandaag 350 stickers uit op een totaal van 123.000 woningen. Dat is bijna drie vierde minder dan in de sensibilisatieperiode. “Niemand ziet graag zijn afvalzak staan, ophalers hoeven dan ook nooit op dezelfde plaats een tweede sticker te kleven.”

Over de hele periode stelde MIROM vast dat toch vaak de gewogen zakken meer dan 25 kg wogen. Een topper in augustus woog 50 kg. MIROM merkt vooral vragen bij onthaalgezinnen, en gezinnen waar er kattenbakvulling wordt gebruikt. Deze mensen worden voorgesteld om kleine zakken te gebruiken. De afmetingen van deze zak laten niet toe dat de maximumgrens van 15 kg overschreden wordt. Voor kattenbakvulling zien we de mensen teruggrijpen naar bio-afbreekbaar materiaal, maar ook dat is thuis niet composteerbaar. Het risico op besmetting is te groot. Kattenbakvulling hoort enkel thuis in de restafvalzak.

De rode stickers worden ook tijdens de komende winterperiode, als het nodig is, gekleefd. Het respecteren van het maximum gewicht is te belangrijk voor de ophaaldienst. Hoewel het niet altijd evident is voor de ophalers om stickers te kleven, pleit MIROM toch voor een consequente aanpak.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier