Afkickende druggebruikers sporten samen in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk hebben drugscentra uit heel Vlaanderen samen gesport. Daarmee heeft Kompas, dat drugsgebruikers begeleidt, zijn 25ste verjaardag nog eens extra in de verf gezet. Kompas is in West-Vlaanderen het enige centrum dat residentieel verblijf aanbiedt.

Meer dan 150 druggebruikers die een afkickprogramma volgen doen samen aan sport op de Lange Munte in Kortrijk. Ze zijn tussen de 15 en 45 jaar. X, een ex-gebruiker van 28 jaar begon op zijn vijftiende te experimenteren.” Ik ben met drugs in contact gekomen via het uitgaansleven. Ik ging altijd uit met ouderen. Mijn drugsgebruik begon als snel te escaleren, terwijl mijn vrienden dat konden beperken tot het weekend. Ik nam XTC en dan dagelijks speed. Ik maakte ook zelf mijn vloeibare XTC. Het is nu de derde keer dat ik een programma volg, hopelijk de goede keer”, zegt hij.

De jongeman vindt sporten ideaal om zijn gedachten van de drugs af te te houden. En zo’n groepsdag voor drugscentra uit heel Vlaanderen heeft nog positieve effecten. “Dat werkt therapeutisch. Het is ook motiverend te zien dat de anderen ook verder doen. Ze vertellen elkaar positieve verhalen in een ongedwongen sfeer en dat is heel belangrijk”, zegt Jean-Marie Blondeel van Kompas.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Afkickende druggebruikers sporten samen in Kortrijk

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier