Afgraving en sanering illegaal stort begonnen

Redactie KW

In Oudenburg is gestart met de sanering en het afgraven van een oude stortplaats in het natuurgebied Zwaanhoek. Het illegale stort werd vorig jaar ontdekt door de Vlaamse Landmaatschappij. Die was er een ringgracht aan het aanleggen om een woonwijk tegen wateroverlast te beschermen. De werken werden onmiddellijk stilgelegd. Het zal nog twee maanden duren voor de vervuiling weg is.

“Het gaat om een stort vol autoschroot, stookolieresten en machineonderdelen. Het werd er in de jaren ’60 illegaal in de grond gestort.”

De Vlaamse Landmaatschappij, die er voor Natuur en Bos de werken uitvoert, ziet het hele project van de ringgracht door de stortplaats met twee jaar vertraagd. Voor de aanvang van de werken wist de aannemer niets van de troep die in de grond stak.

Een sanering als deze kost handenvol geld. Het gerechtelijk onderzoek is volgens de Vlaamse Landmaatschappij nog volop bezig. In principe is het de vervuiler die uiteindelijk de opruimingskosten betaalt, maar in de praktijk zal dat in dit geval een stuk moeilijker liggen…

(sk/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier