Afgifte oorsprongcertificaten voor exportgoederen nu digitaal

Afgifte van oorsprongcertificaten voor exportgoederen gebeurt voortaan digitaal.
Redactie KW

In het bijzijn van minister Vincent Van Quickenborne is dinsdag bij het bedrijf ITC van de Balta-groep in Tielt het project DigiChambers gelanceerd. De internettoepassing van de Federatie van Kamers van Koophandel van België in samenwerking met de FOD Economie moet de uitgifte van exportdocumenten zoals oorsprongscertificaten voor bedrijven vereenvoudigen en versnellen.

Dankzij de elektronische toepassing zijn fysieke verplaatsingen van personeelsleden naar de kantoren van de Kamer van Koophandel voortaan overbodig, wat tot een kostenbesparing leidt.
Oorsprongcertificaten zijn bijzonder belangrijk voor exporterende bedrijven. De documenten worden beschouwd als de identiteitskaart van goederen die naar bepaalde landen zoals de staten in het Midden-Oosten, Rusland en de ex-Sovjetstaten worden geëxporteerd.

In 2008 leverden de Belgische Kamers van Koophandel samen meer dan 220.000 certificaten af.

Het nieuwe project DigiChambers maakt gebruik van de digitale handtekening en beveiligde verbindingen. Daarvoor werken de Kamers van Koophandel samen met D Soft nv, GlobalSign en Certipost. De federatie coördineert de activiteiten van de Kamers op het vlak van digitale certificaten en neemt daarvoor deel aan Europese projecten om de digitale handtekening te promoten.

Het belangrijkste project in dat verband is Wesign. Dat project wordt in negen landen door de Kamers van Koophandel geïmplementeerd met als doel het verbeteren van de toegang voor kleine en middelgrote ondernemingen tot digitale certificaten.

Het nieuwe project belet niet dat het papieren oorsprongcertificaat blijft bestaan. Dat is noodzakelijk omdat nog niet alle douanediensten ter wereld over digitale toegang beschikken.

Minister Van Quickenborne wees erop dat hij nastreeft om de certificaten af te schaffen. “Maar dat kan voorlopig niet door internationale afspraken. Daarom hebben we geopteerd voor een vereenvoudiging. Vroeger moesten de bedrijven zich fysiek verplaatsen voor een stempel. Dat is tijdsintensief. Nu kan een certificaat worden afgeleverd in minder tijd dan een speech van een politicus. De volgende stap die de regering zal nemen voor de export is de afschaffing van de taks op het exportkrediet. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier