Afghaanse vluchteling Navid Sharifi volgens Maggie De Block op de vlucht voor rechtszaak

© BELGA
Redactie KW

Bij een bloedvete tussen Afghaanse families zou Navid een man blijvend verwond hebben.

Dat is de reden waarom staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigert om de jonge loodgieter een verblijfsvergunning toe te kennen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De krant kon het dossier van de jongeman inkijken. Daaruit blijkt dat hij in 2008 vluchtte nadat hij bij een familievete een man levensgevaarlijk verwondde. Het slachtoffer verloor een nier en zit sindsdien in een rolstoel.

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen oordeelde dat ‘de aangehaalde vluchtmotieven geen enkel verband houden met de criteria van de Vluchtenlingenconventie’. Het Nieuwsblad haalt een bron dicht bij de asieldiensten aan, volgens dewelke de jongeman over zijn identiteit loog. Zo zou hij wel nog in Afghanistan zijn geweest sinds zijn kleutertijd en heeft hij er ook familie bij wie hij terechtkan.

Reactie advocaat

De geëscaleerde familievete werd bewust openbaar gemaakt omdat de jonge Afghaan niets te verbergen heeft, klinkt het. “Zijn verhaal wordt niet geloofd maar ik kan bevestigen dat Navid Sharifi zeker niet op de vlucht is voor een straf en er is ook geen rechtszaak hangende”, reageert advocaat Pieter-Jan Staelens, die nu voluit de kaart van de regularisatie trekt. “Een terugkeer naar Afghanistan is levensgevaarlijk en mijn cliënt heeft zich intussen perfect geïntegreerd in onze maatschappij”, vertelt hij. “In de regularisatieprocedure zijn er ook geen regels. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet onder meer rekening houden met de werkzekerheid van Navid, en die heeft hij”.

Wanneer DVZ de knoop precies doorhakt, is niet duidelijk. Positief signaal is wel dat zijn verblijfsvergunning in het Centrum voor Illegalen in Brugge alvast met twee maanden werd verlengd. “Wij kunnen enkel afwachten en hopen op de hulp van staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). Haar bevoegdheid in dergelijke dossiers is groot.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier