Afdeling Onledemolen van VBS Gits sluit definitief de deuren

Redactie KW

De school is al sedert begin dit schooljaar dicht omwille van wegenwerken in de Koolskampstraat.

“De school werd toen voorlopig gesloten om veiligheidsredenen”, vertelt Monique Demyttenaere, voorzitter van de vzw Katholiek Onderwijs Staho. “Door de wegenwerken kon de veiligheid van de leerlingen niet meer gegarandeerd worden. De tijdelijke sluiting werd ons zowel door het gemeentebestuur als door de politie aangeraden. Spijtig genoeg is die reden door een aantal mensen nooit geloofd en zijn er 19 leerlingen uitgeweken naar o.a. Beveren en Lichtervelde.”

Bijna helft leerlingen minder

“Vorig jaar telde de school nog 45 leerlingen, maar door het wegvallen van die bijna 20 leerlingen raken we niet meer aan het minimum aantal kleuters en leerlingen die de overheid ons oplegt. Andere reden tot sluiting is de huisvesting. Zo staan er in de lokalen nog kachels in het midden van de klas wat niet echt veilig is, moet de trap dringend gerenoveerd te worden en ligt de vloer op de eerste verdieping los. Bovendien huisde één kleuterklas in een containerlokaal.”

Ook vestigingen in Staden en Oostnieuwkerke dicht

De sluiting van de school zal volgens Monique Demyttenaere niet tot banenverlies lijden. Eerder deze week maakt de vzw Katholiek Onderwijs Staho bekend dat de vestiging Hogestraat van de Vrije Basisschool Staden en de vestiging Most van de Vrije Basisschool Oostnieuwkerke dichtgaan. Volgens Monique Demyttenaere ontmoedigt de overheid schoolbesturen om onderwijs in kleine afdelingen aan te bieden door minder middelen te voorzien voor kleine vestigingsplaatsen.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier