Afbraak van oud gebouw kinderopvang Tanneke in Tielt stilgelegd na vondst asbest

Redactie KW

Door de aanwezigheid van asbest in bouwmaterialen van het oude gebouw van de buitenschoolse kinderopvang Tanneke aan de Belgiëlaan werden de werken stilgelegd. De technische dienst kreeg de opdracht het materiaal af te dekken. Volgens het stadsbestuur is er geen enkel risico. De werken zouden hervatten op maandag 10 december.

Zoals wettelijk voorzien beschikt het stadsbestuur van Tielt over een asbestinventaris van de gebouwen. Deze asbestinventaris werd opgemaakt door een onafhankelijk controleorganisme. In de asbestinventaris werd geen melding gemaakt van de aanwezigheid van asbest in de vroegere lokalen van de kinderopvang Tanneke in de Belgiëlaan.

Aanwezigheid van asbest

“Bij de afbraak werd echter vastgesteld dat er bouwmaterialen aanwezig waren waarin zich vermoedelijk asbest bevond”, reageert het stadsbestuur. “De werken werden stilgelegd en er werd een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van asbest in de bouwmaterialen. Dit onderzoek bevestigde de aanwezigheid van asbest.”

“Bij aanwezigheid van asbest is er – omwille van de risico’s die er zijn voor de werknemers bij het verhandelen van de asbestmaterialen – de wettelijke verplichting om een gespecialiseerde firma aan te stellen voor de afbraakwerken. Aan de architect werd opdracht gegeven de werken te coördineren en om deze firma’s aan te schrijven en een offerte op te maken. Na het ontvangen van de offertes en het doorlopen van de wettelijke procedures voorzien wij het verderzetten van de afbraakwerken, en dit wellicht omstreeks de datum van 10 december.”

Het aangetroffen asbest levert in gebonden toestand geen risico op. Enkel bij manipulatie (boren, zagen, breken…) kunnen er asbestdeeltjes vrijkomen die bij frequente blootstelling een gezondheidsrisico kunnen opleveren.

Geen enkel risico

“In die zin kunnen wij dan ook bevestigen dat de materialen die zich nu nog op het terrein bevinden geen risico opleveren voor de kinderen, ouders of medewerkers in de omgeving.” De Technische Dienst van de stad Tielt kreeg opdracht om de materialen af te dekken. “Hoewel deze maatregel louter technisch gezien niet nodig is, hopen wij de bevolking voor de volle honderd procent gerust te stellen.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier