Afbraak strandhoofd gestart

Redactie KW

Op het strand van Knokke-Heist is de afbraak gestart van strandhoofd 51. Het strandhoofd, aan de kust bekend als golfbreker, zit onder het zand bedolven en heeft dus geen functie meer. Bovendien is het een gevaarlijk obstakel voor watersporters.

De afbraak gebeurt in opdracht van de Afdeling kust. Dat is de Vlaamse overheidsdienst die onder meer voor de bescherming van de kust in staat. Het strandhoofd zit grotendeels onder het strand. Wat nog in zee steekt wordt gesloopt.

“Het stuk dat in zee steekt is ene probleem voor de zeilclub die heeft ook veel leerling zeilers. Het is een open watersportschool en niet alle leerlingen zijn even behendig of beheersen hun sport evengoed”, zegt Peter Dewolf van Afdeling Kust.

Er moet ruim 200 meter afgebroken worden tot 1 meter diep en dat kan maar enkele uren per dag gebeuren bij laagtij. Er moet zo’n 10.000 ton puin worden geruimd. Het karwei zal tegen eind juni klaar zijn en dat is een tegenvaller voor enkele stranduitbaters.

Zo’n ‘golfbreker’ moet voorkomen dat er teveel zand van het strand wegspoelt. Maar aan de Oostkust is er enkele jaren een verzanding bezig. Voor de kust van Heist ligt er een zandbank van enkele kilometers breed die voor problemen zorgt. Tussen het strand en de zandbank ontstaat er bij laagtij een diepe geul.

Een deel van het steenpuin van de afbraak wordt gebruikt in Oostende bij de aanleg van de nieuwe haventoegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier