Advocaat voortaan aanwezig bij eerste verhoor

Redactie KW

Mensen die voor de onderzoeksrechter worden geleid op verdenking van een misdrijf of misdaad, zullen in West-Vlaanderen voortaan vanaf hun eerste verhoor bijstand krijgen van een advocaat.

Het systeem wordt vrijdag voor het eerst toegepast in Brugge.
Donderdag werd het al toegepast in Kortrijk. Die belangrijke wijziging is het gevolg van het arrest-Salduz van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Op korte termijn zal de bijstand van een advocaat er ook komen bij het eerste verhoor door de politie.
In Brugge werd de wijziging uitvoerig voorbereid door een commissie van magistraten en advocaten.

“We hebben lange tijd gepleit voor de invoering”, zegt stafhouder Paul Tavernier. “Vandaag wordt het voor het eerst toegepast, ondanks dat het wachten is op het nodige wettelijke kader. Zo zijn er nog geen afspraken voor de rechtsbijstand.”

Constructieve sfeer

De invoering van de bijstand door een advocaat bij het eerste
verhoor komt er volgens de Brugse stafhouder binnen een constructieve sfeer. “De toepassing vandaag bij de onderzoeksrechters doet evenwel geen afbraak aan onze eis om al van bij het eerste politieverhoor de aanwezigheid van een advocaat te voorzien. Als dat uitblijft, kan dat zware gevolgen hebben voor de rechtsgeldigheid van het onderzoek.”

Verfijning

Begin januari wordt de nieuwe werkwijze voor heel Vlaanderen
verfijnd. Onder meer de rol van de advocaat bij het verhoor moet nog worden gepreciseerd. Vraag is namelijk of de raadsman inspraak krijgt of als waakhond bij de gerechtelijke procedure optreedt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier