Advocaat Jean-Marie De Meester trekt klacht voor homofobe uitspraken tegen katholieke kerk in

Redactie KW

De Meester diende in november 2010 klacht in naar aanleiding van een aantal homofobe uitspraken. Door het veranderde beleid onder paus Franciscus vindt de advocaat de klacht niet meer opportuun.

De zaak ging in 2010 aan het rollen door een aantal gecontesteerde uitspraken van aartsbisschop André-Joseph Léonard. In zijn boek noemde hij aids een vorm van immanente gerechtigheid. Ook de uitspraken van de aartsbisschop in een parlementaire commissie schoten bij De Meester in het verkeerde keelgat.

De advocaat diende bij de Brugse onderzoeksrechter klacht in wegens het aanzetten tot haat. Later verhuisde het dossier naar Mechelen. Zowel de raadkamer als de KI verwierpen de klacht van De Meester, omdat de advocaat zelf eigenlijk geen benadeelde partij zou zijn. Tegen die beslissing werd cassatieberoep aangetekend.

“Volledig nieuwe wind”

Nu ziet Jean-Marie De Meester af van verdere stappen tegen het volgens hem homofobe beleid van de katholieke kerk. “Sinds het aantreden van paus Franciscus waait er een volledig nieuwe wind”, legt de advocaat uit. “Zo komt er een rondvraag over holebirechten. Ook homofobe uitspraken zijn nu uit den boze. In die omstandigheden zou het niet correct zijn om die klacht nog verder door te duwen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier