Advocaat bisschoppen : “Kerk neemt uitdrukkelijk afstand van gedrag daders”

Redactie KW

De Kerk neemt ‘uitdrukkelijk afstand’ van het gedrag van voormalig bisschop Roger Vangheluwe en andere daders van seksueel misbruik. Dat zegt Paul Quirynen, advocaat van de Belgische bisschoppen, dinsdagochtend op Radio 1 naar aanleiding van de nieuwe klacht tegen Vangheluwe door een voormalige bewoner van een tehuis in Heuvelland.

De nieuwe klacht is volgens Quirynen ‘schokkend nieuws’. De Kerk neemt volgens de advocaat afstand van het gedrag van daders van seksueel misbruik en kiest ‘de kant van de zwakkeren en de slachtoffers’. Ze toont ook de bereidheid om de wonden van de slachtoffers emotioneel als financieel te verzorgen, klinkt het.

“Pijn keert terug”

Renaat Landuyt (SP.A), die zetelt in de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik van de Kamer, gaf op Radio1 aan dat ‘wat nu gebeurt, de pijn doet terugkeren bij veel slachtoffers’. “Wat mij betreft zou de verjaring volledig afgeschaft moeten worden gezien de aard van de feiten”, aldus Landuyt. Het is volgens hem niet uitgesloten is dat er ook feiten uit het recente verleden aan het licht zullen komen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier