Adjunct-stadssecretaris Dirk Michiels schiet met scherp kort voor pensioen

Redactie KW

Op 1 december gaat adjunct-stadssecretaris Dirk Michiels met pensioen. Na een carrière van 36 jaar stilzwijgen klapt hij uit de biecht. “Ik stel vast dat het huidige stadsbestuur een gebrek aan visie heeft. Er is nood aan een strategische cel voor de toekomst van Brugge.”

Dirk Michiels (63) is de zoon van de Brugse kunstschilder Guillaume Michiels. De oud-leerling van de athenea van Brugge en Blankenberge studeerde rechten aan de Gentse Universiteit en startte zijn carrière als stadsambtenaar, toen burgemeester Frank Van Acker hem in 1977 op zijn kabinet inlijfde. Halverwege de jaren ’80 werd hij kabinetschef van de burgemeester. Samen met toenmalig politiecommissaris Roger De Bree was hij de architect van het Brugs verkeerscirculatieplan.

In 1995 werd hij gedetacheerd naar het kabinet van staatssecretaris Jan Peeters. Van 1999 tot 2003 was hij adjunct-kabinetschef van Vlaams Toerismeminister Renaat Landuyt. Nadien keerde hij terug naar de Brugse stadsadministratie, waar hij tot eind deze maand adjunct-stadssecretaris is.

Liever met foto in de krant

Dirk Michiels werkte onder vier Brugse burgemeesters en is voor hen niet mals. “Frank Van Acker en Patrick Moenaert waren twee schitterende burgemeesters, met een visie voor Brugge. Zij hebben zich 100 procent voor hun stad ingezet en hadden een grote dossierkennis. Zij spraken niet ‘met het gras op de buik’ en overlegden eerst met hun ambtenaren, vooraleer zij publieke uitspraken deden. Dat is niet zo evident voor een politicus. Velen komen liever met hun foto in de krant dan dat ze dossiers instuderen.”

Bij Renaat Landuyt was hij in ruzie uit zijn ministerieel kabinet vertrokken. “Nadien zijn de plooien wel gladgestreken. Maar dit jaar heb ik hem voor het laatst gesproken op – ik denk – 11 of 12 februari. Sindsdien beantwoordt hij mijn e-mails niet. Ik ben er mij nochtans niet van bewust dat ik iets fout gedaan heb. Na een jaar burgemeesterschap wordt het tijd dat hij in actie schiet, in het belang van Brugge. Tot nu toe was het veel blabla en geen boemboem. In 2013 heeft hij met slechts één realisatie uitgepakt : pins voor Brugge. De afbraak van het Toyo Itopaviljoen was al in gang gezet door het vorig bestuur.”

Vernieuwing Dampoortsluis

Hij hekelt de Brugse politici van tegenwoordig en staaft dat met een voorbeeld. “Onze mobiliteitsschepen wil het principe van een fietsstraat in de Steenstraat invoeren. Indien zij overlegd had met haar administratie, zou ze weten dat fietsstraten enkel mogen ingevoerd worden in onder andere woonzones en niet in een handelsgebied. Maar ook burgemeester Renaat Landuyt is zwaar in de fout gegaan met zijn akkoord om de Dampoortsluis te vernieuwen. Dat plan is moorddadig voor Brugge !”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier