ACW wil toename vakantiewoningen in Heuvelland stoppen

Redactie KW

Het ACW van Heuvelland wil dat het gemeentebestuur tijdens deze legislatuur extra inspanningen doet om de toename van tweede verblijven en vakantiewoningen te stoppen.

Het ACW pleit ook voor meer sociale woningen en voor betaalbare woningen.

Het ACW deed een bevraging bij de eigen achterban en bundelde de verzuchtingen in een prioriteitennota. Die werd nu overhandigd aan het nieuwe schepencollege. Deze bundel vormt een pleidooi voor een sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving, met gelijke kansen voor en betrokkenheid van iedereen, maar vooral met zorg voor de zwakkeren en verantwoordelijkheid voor de volgende generaties.

Inzake huisvesting vraagt het ACW Heuvelland extra inspanningen voor meer sociale woningen en betaalbare woningen. Zowel huur- als koopwoningen en sociale kavels. “We moeten absoluut vermijden dat Heuvelland nog verder vergrijst en ontgroent. Ook naar de oudere bevolking verwachten we inspanningen, bijvoorbeeld via het premiebeleid, om de woonkwaliteit te verbeteren en mogelijk te maken dat mensen langer in de eigen woning kunnen blijven,” aldus ACW Heuvelland.

De inspanningen om de toename van tweede verblijven en vakantiewoningen te stoppen, moeten verder gezet worden. Dit niet via de verhoging van de belasting, want die wordt gewoon doorgerekend aan de huurder. Het beperken van stedenbouwkundige vergunningen voor nieuwe vakantiewoningen is een geschikte maatregel. Anderzijds zouden vakantiewoningen in het buitengebied dan wel weer goed zijn (bv in leegstaande hoevegebouwen). Hierbij hoopt het ACW op een aangepaste reglementering die dit mogelijk maakt.

Veiligheid

Verder pleit het ACW in Heuvelland voor ‘warme buurten’ en voor de leefbaarheid. Voldoende groen, onderhouden voet- en fietspaden, veiligheid… In dat kader blijft de groeiende plaag van zwerfvuil een aan te pakken probleem. Net als het wildparkeren en het te snel rijgedrag in de dorpskommen.

Het ACW vraagt ook vlot bereikbare gemeentediensten: voor mensen uit alle deelgemeenten en ook voor wie de dienstverlening overdag of tijdens de week moeilijk ligt. Een maandelijkse zaterdagvoormiddagopening valt te overwegen.Meer verkeersveiligheid – met bijzondere aandacht voor de zwakke weggebruiker -blijft eveneens een aandachtspunt. Het ACW stelt voor dat alle inwoners die dit wensen, een fluohesje krijgen om op te vallen in het verkeer. Meteen kan Heuvelland zich zo profileren als fietsvriendelijke gemeente. En door de verdere aandacht voor goeie nieuwe fietspaden zoals in het verleden, kan dit verder ondersteund worden.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier