ACV dient klacht in tegen CdMZ (dochter Cobelfret)

Redactie KW

ACV-metaal heeft klacht ingediend bij de arbeidsinspectie tegen het bedrijf CdMZ in Zeebrugge. Volgens het ACV kan het niet dat een bedrijf arbeiders via uitzendarbeid aanneemt die ze net aan de deur gezet heeft in het kader van een collectief ontslag.

CdMZ is een dochter van de Cobelfret Groep. Het bedrijf werkt nieuwe wagens af voor ze worden geleverd. Volgens ACV-metaal heeft CdMZ begin april drie arbeiders op interim-basis laten aanrukken nadat op 31 maart het collectief ontslag van 28 oktober 2008 pas werd afgerond. Toen moesten veertien van de twintig arbeiders en drie van de elf bedienden het bedrijf verlaten.

“Dit is volledig tegen de logica en compleet onwettig gezien er voorafgaandelijk geen toestemming van de syndicale afvaardiging werd gevraagd”, zegt Luc Logghe van ACV-metaal. “De ontslagen werknemers voelen zich zeer onrechtvaardig behandeld. Ze werden na zeven tot negen jaar dienst collectief ontslagen om daarna als uitzendkracht zonder anciënniteit in het bedrijf terug te mogen herbeginnen.”

Volgens de vakbond is de motivatie van het bedrijf een drogreden. “Het fabeltje van een plotse toename van het werk gaat niet op want de wagens die nu worden behandeld, stonden vorige week al op de parking”, zegt Luc Logghe. ACV-metaal heeft klacht neergelegd bij de sociale inspectie en bij de commissie die toeziet op de uitzendsector. “We juichen toe dat er opnieuw meer werk is”, zegt Logghe. “Maar dan moet een herindienstneming van de net ontslagen werknemers de eerste optie zijn?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier