Acties binnenschippers brengt aan- en uitvoer Vanden Avenne Ooigem in problemen

Redactie KW

Bedrijven die afhankelijk zijn van de binnenscheepvaart slaan alarm.

De blokkade van de binnenschippers is vandaag even versoepeld, maar duurt nu alles samen toch al een week. En dat heeft zware gevolgen voor de bedrijven langs verschillende vaarwegen. Bij veevoederbedrijf Vanden Avenne in Ooigem moet er normaal tot 4000 ton gelost worden. Nu ligt er maar 500 ton aan de kade. ‘Er liggen nu twee schepen van elk 250 ton voor de wal. Eentje met 250 ton bietenpulp en eentje met 250 ton tarwe”, zegt Leo Custers bij Vanden Avenne. “Op een normale maandagmorgen zouden hier tussen de 3000 en 4000 ton geladen schepen moeten liggen. Die lossen we dan met een capaciteit van 200 ton per uur. Werk voor goed 2, 3 dagen”.

Alternatieven?

De binnenschippers eisen meer loon naar werken. Al een week lang blokkeren ze de binnenscheepvaart. Vandaag was er een kleine toegift, met het tijdelijke openstellen van de sluis van Evergem voor geladen schepen. Maar tegelijk deint de actie verder uit naar Nederland en Frankrijk. Schepen worden vervangen door vrachtwagens en dat is een financiële aderlating. Leo Custers : “Men moet weten dat we per week 5500 a 6000 ton grondstoffen aanvoeren over het water. Als je 6000 ton neemt in vrachtwagens, dat zijn 200 vrachtwagens”.

VOKA

Het bedrijf heeft begrip voor de acties van de binnenschippers, maar tegelijk kan en mag deze situatie niet lang meer duren, klinkt het. Ook ondernemersorganisatie VOKA roept de binnenschippers op om de blokkades zo snel mogelijk te beëindigen. Maar ondertussen gaan de prikacties door tot en met woensdag, dan is er overleg met staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet.

(D.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV & Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier