Actieplan tegen luchtvervuiling in Menen

Redactie KW

De Vlaamse overheid en de stad Menen hebben hun actieplan voorgesteld tegen de luchtvervuiling in de streek.

Een milieubeurs voor leerkrachten, een educatief pakket voor kleuters en leerlingen uit de 1ste klas maar ook het onderzoek naar de kwaliteit van de eieren en een werkgroep waarin bedrijven, overheid en burgers samen acties plannen en ondernemen om de kwaliteit van het leven in Menen te verbeteren zijn een paar initiatieven die uit het Humane Biomonitoring onderzoek in Menen voortvloeien.

Onderzoek

Vorig jaar werden een groep jongeren van 15 en 16 jaar onderzocht op de effecten van milieuvervuiling. Uit de resultaten van dit onderzoek vloeit nu een actieplan voort. Het plan bevat enkele concrete richtlijnen, maar is bijlange niet af. Zo moet er onder meer nog veel onderzoek gebeuren naar vervuilingsbronnen. Het meest recente onderzoek bij jongeren wees uit dat ze beduidend meer zware metalen en kankerverwekkende polycyclische aromaten, kortweg PAK’s hadden in hun bloed- haar of urine. Na een grondige consultatieronde bij onder meer de bevolking, de industrie en de wetenschap heeft de Vlaamse overheid een plan uitgewerkt met extra acties. Zo trekt de overheid ruim 150.000 euro uit voor verder onderzoek naar de oorzaak van de uitstoot van PAK’s

Ook de stad Menen engageert zich om extra maatregelen te nemen. Er komt digitaal en fysiek informatiepunt voor de bewoners, een eerstelijns aanspreekpunt voor medische vragen en ook het mobiliteit- en vergunningenbeleid wordt bijgestuurd.

(AD/BS.CR)

Bekijk hier de reportage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier