Actieplan moet trek van de glasaal verbeteren

Redactie KW

In Nieuwpoort heeft het Instituut voor Bos en Natuuronderzoek (INBO) hun oplossing voorgesteld om de trek van glasaal te verbeteren. Glasaaltjes zijn jonge palingen die vanuit zee hun weg zoeken naar zoet water om daar op te groeien. Maar het sluizencomplex de Ganzepoot in Nieuwpoort is een belangrijke barrière voor de toestroom van glasaaltjes in het IJzerbekken.

“Wij proberen hier eigenlijk een oplossing voor dat probleem te bieden door die spuien een tiental centimeter open te zetten en we willen onderzoeken of dat voldoende is om de kleine glasaal aan te trekken zodat ze stroomopwaarts kunnen migreren,” zegt Ans Mouton van INBO.

Alle paling wordt geboren in de Sargassozee in de Golf van Mexico en drijft met de Golfstroom mee tot voor onze kust. Paling paait in zee maar groeit op in de rivier. Er wordt afgeraden om paling te eten die bij ons opgroeit.

Jaarlijks wordt in onze waterlopen zo’n 100 kg glasaal uitgezet. Dat is een flinke hoeveelheid als je weet dat 3 aaltjes maar 1 gram wegen.

Het project maakt deel uit van “Living North Sea”, een samenwerking tussen zeven Noordzeelanden om het visbestand in onze waterlopen te verbeteren.

Klik op Video

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier