Actiegroepen verwerpen ultiem voorstel bijkomende lastenverlaging

Redactie KW

Een ultiem, door het schepencollege gelanceerd voorstel om in 2011 de belastingen verder te verlagen, vinden de actiegroepen ACW, Okra en de Gezinsbond een stap in de goede richting, maar toch onvoldoende. “We hadden meer verwacht. Minstens terug naar 8,5 procent aanvullende personenbelasting.”

Het voorstel van de bestuursmeerderheid om de twee voornaamste gemeentebelastingen vanaf 2009 te laten dalen, blijft de politieke actualiteit beheersen. Het stadsbestuur stelt voor om de aanvullende personenbelasting van 9,5 naar 8,9 procent te laten dalen en de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1925 naar 1.875. Een voorstel dat voor de actiegroepen (ACV, Okra en de Gezinsbond) onvoldoende was.

Maandagavond lanceerde het schepencollege een verdere lastenverlaging : naar 8,7 procent en 1825 opcentiemen vanaf 2011. Dat ultiem voorstel werd aan het ACV, Okra en de Gezinsbond overgemaakt. “Onbespreekbaar en niet ernstig”, vinden die. “Het is een stap in de goede richting, maar onvoldoende. We nemen hier nota van, maar gaan niet akkoord. We verwachten minstens een verlaging tot 8,5 procent.”

Daarnaast vinden de actiegroepen dat de stad Roeselare wel de hoogste belastingsdruk per inwoner telt. “Het college liegt bewust. Het gebruikt cijfers om tot een verkeerde conclusie te komen”, zegt Bart Bruggeman (ACV). Ook het door Roeselare gehanteerd model nemen de actiegroepen onder vuur. “In geen enkele andere centrumstad wordt dit model gebruikt.”

“We hebben de voorbije weken alle hoop gesteld in het overleg en we waren ervan overtuigd dat er kans op slagen was”, zegt ook Jef Bevers van de Gezinsbond. “Het ultieme overleg bracht geen doorbraak. Het is nu aan de politici om in eer en geweten het voorstel van het college al dan niet goed te keuren.”

“We zullen verder de evolutie op de voet volgen en niet zwijgen. Uiteindelijk is het dankzij onze inspanningen dat er een verlaging komt. Spijtig dat die onvoldoende is en blijft. We zijn wel tevreden dat er nu wel overleg bestaat”, besluist Frans D’Haeyere. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier