Actie voor heropening daklozenopvang

Redactie KW

Een delegatie van Groen! heeft vanmiddag samen met een groep daklozen en vertegenwoordigers uit de sociale sector een tentenkamp opgeslagen voor het Casino Kursaal in Oostende. De actievoerders klagen de sluiting aan van de overnachtingsplaats die het stads- en provinciebestuur tijdens de winter ter beschikking stelde van de Oostendse daklozen.

“De voorbije winter sloegen het Oostendse stadsbestuur en het West-Vlaamse provinciebestuur de handen in elkaar om de daklozen in Oostende een tijdelijk onderkomen ten bezorgen”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt van Groen! . “Op 15 maart werd het initiatief zoals voorzien stopgezet. Nochtans beantwoordde het aan een grote nood in Oostende. De sociale sector is dan ook vragende partij voor een vervolg. Uit de evaluatie is ook gebleken dat ondanks het vermoeden, de nachtopvang geen aanzuigeffect had voor daklozen naar de badstad. Meer dan tachtig procent van de mensen die zich aanboden, waren binnen de Oostendse sociale sector gekend.”

De actie van Groen! en de sociale sector komt er enkele dagen voor er opnieuw overleg plaatsvindt tussen de stad en provincie over de opvang van de daklozen. “Het gebouw waar de opvang tijdens de winter werd georganiseerd, heeft nog geen nieuwe bestemming”, zegt Wouter De Vriendt. “Alle infrastructuur is er nog aanwezig. De opvang kan vlot opnieuw worden opgestart zoals de plaatselijke sociale sector vraagt. De opvang voldoet immers aan een plaatselijke behoefte.”

Het Oostendse stadsbestuur wacht volgens Groen! op een initiatief van het provinciebestuur. “Ook voor het toenemend aantal vluchtelingen dat opnieuw naar Oostende afzakt, vragen we een basisopvang”, zegt Wouter De Vriendt. “Voor deze opvang wacht het stadsbestuur dan weer op een initiatief van de federale overheid. We vinden dat het stadsbestuur zelf meer initiatief kan nemen. Door haar afwachtende houding moeten nu dagelijks tientallen mensen op straat slapen in Oostende. Dat is asociaal en niet verstandig.” (BEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier