Actie tegen ere-doctoraat voor IMF topvrouw Lagarde

Redactie KW

Verschillende organisaties waaronder de ACV Jongeren, de ABVV Jongeren en Attac Vlaanderen voeren vandaag actie tegen de uitreiking van het eredoctoraat aan Christine Lagarde in Kortrijk. Voor wat het IMF tot nog toe gepresteerd heeft verdient het geen applaus, en al helemaal geen eredoctoraat, vinden ze.

Acht organisaties protesteren tegen de uitreiking van het eredoctoraat. Het gaat om Comac, ACV Jongeren, ABVV Jongeren, Fairfin, Attac Vlaanderen, Ander Europa, Vonk en Links Ecologisch Forum.

“Sinds 2010 heeft het IMF in samenwerking met de Europese Commissie en de ECB de landen die het hardst geraakt werden door de crisis zware bezuinigingsplannen opgelegd. Door eenzijdig te focussen op besparingen en het terugdringen van de overheidsschuld werd aan die landen elk perspectief op nieuwe groei ontnomen”, zeggen de actievoerders.

“Het zijn niet de zogezegd luie Griekse, Spaanse, Portugese, Italiaanse en Ierse werknemers die de crisis hebben veroorzaakt. Deze financiële en economische crisis vloeit voort uit de ongebreidelde winsthonger van de grote bankiers, speculanten en sommige grote bedrijven en uit het vernietigen van de koopkracht door loonstagnatie en een groeiende inkomensongelijkheid die er uit volgt”.

“Een land economisch terug op de rails krijgen doe je niet door haar bevolking tot de bedelstaf te veroordelen, maar door een vertrouwenwekkend economisch klimaat te scheppen, dat investeringen aantrekt, en waar een vangnet zorgt dat de moeilijkste jaren op een menswaardige manier overbrugd kunnen worden.”

“Rode cijfers voor een bank zijn voor ons minder erg dan het uitzichtloos perspectief waarin miljoenen jongeren in Zuid-Europa nu geduwd worden. Enkel landen die economisch opnieuw groeien, zijn in staat schulden terug te betalen. Het is hoog tijd dat dít opnieuw de hoogste prioriteit voor het IMF wordt” aldus de actievoerders.

(N.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier